Genel Kurul, Türk Metal Sosyal ve Kültürel Kulüpler Eskişehir 1 Nolu Şube Metal Ateşi Halk Dansları ve Kore Ekibi’nin hazırlamış olduğu gösteri ile başladı.

Genel Başkan Pevrul Kavlak, Genel Kurulda Divan Kurulu Başkanlığına seçilirken, Divan Başkanvekilliklerini Genel Başkan YardımcılarıYusuf Ziya Odabaş ve Uysal Altundağ, Divan Kâtipliklerini Burak Önal ve Emel Taş yürüttü.

Genel Başkanı Pevrul Kavlak, genel kurul delegelerine Divan Kurulu Başkanı olarak bir konuşma yaptı. Konuşmasında ülkemizin ekonomik anlamda olumsuz bir süreçten geçtiğini ve bu sürecin sonuçlarının çalışanlara fatura edildiğine dikkat çeken Genel Başkanı Kavlak, “Öyle bir süreç yaşıyoruz ki yüzümüzü ne yana çevirsek bir sorun, elimizi neye atsak çözüm bekleyen bir problem ve hangi dosyanın kapağını kaldırsak bir belirsizlikle karşılaşıyoruz. Hem ülke içinde hem de dışında sonuçlarını önceden kestiremediğimiz ve bizi nasıl etkileyeceğini bilemediğimiz bazı gelişmeler yaşıyoruz. Aslına bakarsanız tüm bu yaşadıklarımızın emekçileri nasıl etkileyeceğine ilişkin bizim oldukça sağlam bir tecrübemiz de var. Çünkü ne zaman işler tersine dönse ne zaman duvardaki bir taş yerinden oynasa ya da motor su kaynatmaya başlasa kabak hep bizim başımıza patlıyor. Yaşananların sonuçları hep bize fatura ediliyor. Biz ihracat rekorları kırarak, bütün zorluklara katlanarak, fedakârlığın en büyüğünü yaparak, hatta canımız pahasına ölümüne çalışarak bu ekonomi için daha da önemlisi bu ülke için elimizden gelenin fazlasını yapıyoruz. Biz ne yaparsak yapalım, bütün krizlerin, savaşların, darboğazların bedelini yine biz ödüyoruz” dedi.

Sendika Türk Metal’in bu yılın hemen başında olağanüstü bir başarıya imza atarak MESS grup toplu iş sözleşmesi sürecini çok başarılı bir şekilde tamamladığını hatırlatan Genel Başkan Kavlak, ülkemizdeki hayat pahalılığı, enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmalar karşısında elde edilen kazanımların eridiğini dile getirdi. Ve sözlerine şöyle devam etti: “Herkes şunu iyi bilsin bu ülkede emekçinin krizi var. Bizim krizimiz var. İşçinin, memurun, emeklinin, küçük esnafın, dar ve sabit gelirlilerin krizi var. Bu kriz bizim krizimiz. Biz yoksullaştık, biz kaybettik bu krizin bedelini biz ödedik” dedi.

Genel Başkan Kavlak, bu yılki bu yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda TÜRK-İŞ’i kendisinin temsil ettiğini hatırlatarak sözlerine devam ederken açıklanan rakamın emekçilerin derdine derman olmadığını düşündükleri için imza atmadıklarını söyledi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda vergi oranlarıyla ilgili değişiklik yapılması içinde mücadele ettiklerini dile getiren Genel Başkan Kavlak, “Çalışma Bakanı, bir televizyon kanalında yaptığı açıklamada bu konuyla ilgili olarak işçilerin lehine bir düzenleme yapacaklarını söyledi. Biz de bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz ve kendisine her türlü desteği vereceğiz” dedi.

Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın konuşmasının ardından ise kürsüye çıkan Türk Metal Sendikası eski üyelerinden Sinan Batılı, CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Arçelik A.Ş. Fabrika Direktörü Ayhan Önder, Ford Otosan Fabrika Direktörü Fırat Elhuseyni, Bekel Beyaz Eşya İnsan Kaynakları Direktörü Gamze Deniz, Eczacıbaşı Artema İnsan Kaynakları Direktörü Vedat Sarıgöl, Vaillant Fabrika Direktörü Ahmet Şen ve Hisarlar Makine CEO’su Sedat Arı genel kurul delegelerine başarı dileklerini sundukları bir selamlama konuşması gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Eskişehir 1 Nolu Şubemizin Faaliyet Raporu genel kurul delegeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi. Bu bölümde Arçelik’ten Tuğba Özkaya ve Demirdöküm’den Mehmet Yılmaz söz alarak konuştu.

Genel Kurula katılan misafirler arasında Şeker-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Cengiz Ünder, Bozüyük Belediye Başkan Yardımcısı Ali Şahinoğlu, Elba Ödöksan Mali İşler Müdürü Rasim Tekin, Bilecik Demir Çelik İnsan Kaynakları Müdürü Hüseyin Topaç, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Personel ve Sosyal İşler Ekip Lideri Burhan Yüzer, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri İnsan Kaynakları Yöneticisi Gürhan Sara, Eczacıbaşı Yapı Gereçleri Operasyon Direktörü Canan Kıran, Demirdöküm Panel Üretim Müdürü Güven Karakaş, Matasan Fabrika Müdürü Rıdvan Tezcan, Matasan Mali İşler Müdürü Sinan Çelik, Ford Otosan Endüstri İlişkileri Lideri Selçuk Borakay, Ford Otosan Eskişehir Bölüm Lideri Mümtaz Şogur, Arçeklik Buzdolabı Üretim Yöneticisi İsmail Akçaoral, GKN İnsan Kaynakları Müdürü Selim Tosun, Hisarlar Ar-Ge Müdürü Ali Osman Akbaş, Bilecik Demir Çelik İşletme Şefi Oğuz Han Sakarya, Bilecik Demir Çelik Üretim Müdürü Uğur Cengiz, Arçelik İnsan Kaynakları Direktörü Ersun Şahin, Hisarlar İnsan Kaynakları Direktörü Dilek Nur Meral, Beyaz Eşya İnsan Kaynakları Müdürü Vural Yüzügüllü, Aselsan İnsan Kaynakları Yöneticisi Ahmet Kızılcık ile siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri yer aldı.

Tek liste ile gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına Orhan Demir, Şube Sekreterliğine Mustafa Hamza Çakır, Şube Mali Sekreterliğine Mesut Çolak, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Serhat Engin ve Şube Eğitim Sekreterliğine Fatma Demirel seçildi.

***

Kırıkkale Şubemizin 5. Olağan Genel Kurulu açılış programı 25 Aralık 2022 Pazar günü Kırıkkale Şube Binamızda Genel Başkan Yardımcısı Halil Faki Erdal ve Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Kırıkkale Şubemizin 5. Olağan Genel Kurulu Divanı, Genel Başkan Yardımcısı Halil Faki Erdal, Genel Sekreterimiz Taliphan Kıymaz, Ankara 3 Nolu Şube Başkanı Nihat Zengin ve Hidayet Ünlü’den oluştu.

Divan Başkanı olarak Genel Kurulda bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkan Yardımcısı Halil Faki Erdal, sözlerine yoğun gündem nedeniyle Genel Kurula katılamayan Genel Başkan Pevrul Kavlak’ın selamlarını ileterek başlarken, “Medyadan takip ediyorsunuzdur, Genel Başkan sadece Türk Metallilerin değil, bütün emekçilerin hak kayıplarını önlemek, yeni kazanımlar elde etmek için çaba harcıyor. Ama ne kadar yoğun olursa olsun, aklının ve yüreğinin burada olduğunu bilmenizi isterim” dedi. Erdal, MKE ve Kırıkkale’nin Türk Metal için duygusal bir önemi olduğuna dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: “Burası, Türk Metal’in doğduğu yer. Tohumun ekildiği, serpilip büyüdüğü yer… Burası, bir avuç metal işçisinden, yüzbinlerce üyesi olan dev bir çınara dönüşen Türk Metal’in hikâyesinin yazıldığı yer.”

Genel Başkan Yardımcısı Halil Faki Erdal, Türk Metal olarak, Makine Kimya’da da çok önemli bir sınav verdiklerini belirtti. MKE’nin statüsünün değiştirileceğini bilgisinin alındığı ilk andan itibaren Genel Başkanının harekete geçtiğini ifade eden Erdal, Genel Başkanı hemen bir harekât planı hazırlayarak, bir yol haritası çizdiğini söyledi. Halil Faki Erdal, Genel Başkan daha en baştan, MKE’nin kamusal niteliğinin koruması, MKE çalışanlarının özlük haklarının korunması ve bütün çalışanlara yeni haklar elde edilmesi hususlarını öncelikli hedefler olarak belirlediğini vurguladı. Genel Başkanımızın bu sürece başlarken “Üyelerimiz başta ücretler olmak üzere, yeni haklar kazanacaklar. Bu kritik süreci kaybederek değil, kazanarak atlatacağız. Demiri tersine bükeceğiz, yarın bugünden daha iyi olacak” dediğini aktardı. Erdal, sürecin gerçekten de Genel Başkanımızın planladığı gibi sonuçlandığını, zafer elde edildiğini örnekleriyle anlattı. Ücret artışlarından geçmişte kaybedilen bazı hakların geri kazanılmasına, MKE tarihinde ilk kez yapılan ek ödemelerden yeni haklar elde edilmesine kadar birçok konuda örnek veren Erdal, “Ama belki de bu süreçteki en önemli kazanımlarımızdan biri MKE’nin bir kararname ile özelleştirilmesi tehlikesinin ortadan kaldırılması olmuştur. Genel Başkanımızın sayesinde “Makine Kimya özelleştirilmez” ifadesi yasaya girmiştir. Bu bir zaferdir. Ve bu zafer, Genel Başkanımıza aittir” dedi.

Tek liste gidilen seçimlerde Şube Başkanlığına Levent Öztürk, Şube Sekreterliğine Tolga Demirbaş, Şube Mali Sekreterliğine Hakan Uzar, Şube Teşkilatlandırma Sekreterliğine Muhammet Yunus Karaaslan ve Şube Eğitim Sekreterliğine İsmail Hakkı Silleli seçildi.