112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Dr. Murat Ummak, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıla oranla asılsız ihbar oranımız düşmekte. Geçtiğimiz yıl asılsız ve anons esnasında kapanan çağrıların toplamı yüzde 68 iken bu sene yüzde 64’e düştü. Bu konuda tüm ilkokullara ziyaretlerde bulunuyoruz. Çocuklara yaptığımız 112 farkındalık tanıtımlarının daha etkili olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımız böylelikle bilinçleniyor. Vatandaşlarımızın farkındalığının artmasıyla, hattı gereksiz meşgul etme durumu azaldığı için acil durumda olan vatandaşlarımıza daha çabuk reaksiyon verme fırsatımız oluyor.

Bazen vatandaşlar eczane sormak için arıyor. Bazen yeni aldığı telefonunun sesini ve çalışıp çalışmadığını denemek için arıyorlar. Bizi arayıp banka numaralarını öğrenmek veya elektrik kesintisi olduğunu belirtip yetkililere ulaşamadığı için 112’ye hemen ulaşıp, elektrik kesintisinin nedenini sormak için arayanlar oluyor. Bizi defalarca arayan kişiler hakkında, çağrı karşılayıcı arkadaşlarımız tutanak tutuyor. Kalite birimimiz de bize durumu bildiriyor. Kalite birimi kişinin tüm aramalarını çıkartıyor ve ardından bu çağrıları dinleyerek o numaranın 1 ay içerisinde kaç çağrı yaptığını ortaya çıkarıyor. Daha sonra da mevzuat dahilinde cezai yaptırım uygulanıyor. Son bir senede ise 36 kişiye cezai yaptırım uygulandı. 6 kişi ödemesini yaptı. Geri kalan 30 kişi de süre içerisinde ödeme yapmadığı için Vergi Dairesi’ne bildirildi. 

 

Biz acil durumlarda her zaman vatandaşlarımızın yanındayız. Onlar ulaşamadıkları eczane, hastane, banka için bizleri arayarak acil durumlardaki vatandaşlarımızın bize ulaşmaları konusunda sorun oluşturuyorlar. Vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Acil durumda her zaman onların yanındayız.”

Merkezde çağrı karşılama memuru Merve Kocademir de asılsız çağrılara ilişkin, “Yaşlılarımız arayıp, çocuklarına güvenmediğini söylüyor ve bizden maaşını çekmemizi istiyor. Okula gitmeyen çocukların okuluna götürülmesi konusunda da asılsız çağrılar aldık. Vatandaşların bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz” dedi.

Sağlık çağrı yönlendiricisi Şenay Erdoğan ise olay yerinin tarifinin önemli olduğunu belirterek, “Asılsız ihbarların bir kısmını çözebiliyoruz ama çözemediğimiz durumlarda ekiplerimiz boşa zaman kaybediyor. Vakayı aramakta güçlük çekiyorlar. İhbarda bulunan vatandaşların vakanın yanında olması lazım. Yanında olmazsa hastalığı tam tarif edemez ve böylece zaman kaybı yaşanmış olur. En önemlisi vatandaşın adres bilgisine hakim olması lazım. Böylelikle ekibimizi daha hızlı gönderebiliyoruz. Görevlendirdiğimiz ekip de doğru şekilde amacına ulaşıyor” diye konuştu.