Yunan mitolojisinde adı birçok kez geçen Spil Dağı, Bizans döneminde ve daha öncesinde de sırlarla dolu dağlardan biri olmuştur. Spil Dağı’na manyetik çekimi sağlayan Magnesia, Manisa’nın ismini vermiştir. Magnesia daha sonradan Manisa olarak değiştirilmiştir.

Gizemiyle ünlü olan Spil Dağı’nın özellikleri

2500 yıl önce mıknatısın ilk keşfi Manisa şehrinde Spil Dağı eteklerinde gerçekleşmiştir. Bu keşif M.Ö. 6. Yüzyılda Yunan Filozof Thales’in Spil Dağı’nda bir taşın demiri çekmesiyle gerçekleşmiştir. Spil Dağı’nın en büyük gizemi manyetik alanı nedeniyle üzerinden hiçbir şekilde uçak geçmemesidir.

Manyetik Alan Spil Dağı

Spil Dağı aynı zamanda dünyanın en büyük mıknatısı kabul edilmektedir. Bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olan bu Spil Dağı’nın bitki örtüsü ormandır. Çevresinde dere yatakları da bulunan Spil Dağı, keyifli vakit geçirmek ve kamp yapmak için oldukça güzel bir yerdir. 

Spil Dağı’nın çevresinde yılkı atı olarak bilinen ünlü yaban atları da mevcuttur. Birçok araştırmacının ilgisini çekerek belgesellere konu olan Spil Dağı, kanyonları, mağaraları, ormanları ve gölleriyle eşsiz doğa güzelliğine sahiptir.1969 yılından bu yana Manisa İlk Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından koruma altına alınan Spil Dağı’nın yüksekliği 1517 metredir. 

Milli park olarak ilan edilen Spil Dağı, mitolojik öykülerle ün kazanmış “Ağlayan Kayası” ile de meşhur olmuştur. Bu dağ hakkında kesin olmamakla beraber bilinen bir teori vardır ki o da Spil Dağı’nda gizli bir hazine olduğudur. Spil Dağı’nın bir diğer efsanelerinden biri de bu dağda eski dönemlerde yaşamış olan “Manisa Tarzanı” lakabıyla Ahmet Bedevi’dir.

Spil Dağı’nda Yer Alan Ağlayan Kaya

Spil Dağı’nda yer alan ağlayan kaya efsanesinde Yunan Tanrılarının rolü büyüktür. 

Yurt dışından telefon getirenler dikkat! İkinci telefona yasak geldi! Yurt dışından telefon getirenler dikkat! İkinci telefona yasak geldi!

Spil Dağı efsanelerinden olan “ağlayan kaya” hikayesi şu şekildedir:

  • Ağlayan Kaya hikayesi, 14 çocuk doğuran Tanrıça Niobe’nin doğurganlığını kıskanan Tanrıça Leto yüzünden çıkmış.
  • Çünkü Tanrıça Leto’nun Apollon ve Artemis olmak üzere sadece 2 çocuğu varmış.
  • Tanrıça Leto, Tanrıça Niobe’nin sürekli doğurgan olmasıyla övünmesinden çok bıkmıştır.
  • Bu kıskançlık ve bıkkınlık üzerine Leto, çocukları Artemis ve Apollan’a Niobe’ye ceza vermek için tüm çocuklarına ok fırlatmalarını istemiş. 
  • Apollon ve Artemis’in atmış olduğu oklarla Niobe’nin tüm çocukları ölmüştür.
  • Bu acı olay üzerine Niobe döktüğü gözyaşları ile Tanrı Zeus’tan taşa dönüşmeyi dilemiştir.
  • Dileği kabul edilen Niobe Spil Dağı’nda ölen çocuklarının başında taşa dönüşmüştür.
  • Dağın eteklerindeki bu kaya gerçekte bir yeryüzü oluşumu olsa da görünümünün tıpkı başı öne eğik ağlayan bir kadına benzemesiyle bu efsaneyi hiç unutturmamıştır.

Spil Dağı’nda neler yapılır? 

Milli Park Spil Dağı

Mitolojik efsanelere konu olan Spil Dağı doğa tutkunları için popüler bir ziyaret yeridir. Spil Dağı’nın yolları ve doğal güzellikleri, doğa severler ve yürüyüşçüler için harika bir ortam sunar. Spil Dağı çevresindeki ormanda yürüyüş yapabilirsiniz.

Öte yandan dünyanın en büyük mıknatısı kabul edilen Spil Dağı’nda manyetik etkiyi deneyimlebilirsiniz. Bilim dünyası için halen gizemini korumaya devam eden Spil Dağı, doğamızın ve gezegenimizin ne kadar çeşitli ve büyüleyici olduğunu bize hatırlatır.