Eskişehir’de Karabuğday Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi Eskişehir’de Karabuğday Bilgilendirme Toplantısı Düzenlendi

ESOGÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge, 'Dünya Tuza Dikkat Haftası' dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Bilge, "Dünya Tuza Dikkat Haftası, toplumda tuz tüketimini azaltmayı teşvik eden bir haftadır. Bu yılın teması, işlenmiş ve ultra işlenmiş ürünlerdeki 'gizli' tuz (sodyum) sorununu vurgulamaktadır. Tuzun fazla tüketimi kalp-damar hastalıkları riskini artırabilir. DSÖ, günlük olarak 5 gramdan az tuz tüketilmesini önermektedir. Ancak dünya genelindeki ortalama tüketim miktarı bu önerinin çok üstündedir. Türkiye'de ise kişi başı günlük tuz tüketimi DSÖ tavsiyesinden oldukça yüksektir. Tuz/sodyum tüketiminin azaltılması, hipertansiyon ve kalp-damar hastalıklarının önlenmesinde önemli bir adımdır" dedi.

Ayrıca, vatandaşlara gıdalarını mümkün olduğunca taze tüketmeleri ve yemeklerini kendi pişirmeleri konusunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Bilge, "Yemeklere tuz eklemekten kaçınılmalı, paketli ve işlenmiş gıdaların tüketimi azaltılmalıdır. Tuz yerine otlar, baharatlar, sarımsak ve karabiber kullanılabilir. Ayrıca, deniz tuzu, kaya tuzu gibi alternatiflerin de sodyum içeriği açısından dikkatli kullanılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.