Dünyanın arama motoru devi Google, 21 Haziran yaz gündönümüne özel hazırladığı Doodle ile milyonlarca kullanıcısına sürpriz yaptı. Doodle'ı gören pek çok kişi 21 Haziran yaz gündönümünü araştırmaya başladı. İşte 21 Haziran ile ilgili merak edilenler...

21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

21 Haziran yaz gündönümü, dünyanın kuzey ve güney olmak üzere iki yarım küresini etkileyen önemli bir coğrafi olaydır. Bu tarihte kuzey yarımküre en uzun gündüzü yaşarken, güney yarımkürede ise en uzun gece meydana gelir. 21 Haziran ile birlikte kuzey yarımkürede günler kısalmaya, güney yarımkürede ise uzamaya başlar.

21 Haziran'da kuzey yarımküre yaz mevsimine merhaba derken, güney yarımkürede kış mevsimi başlar. Ancak bazı ülkelerde ise yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.

Google'dan 21 Haziran'a özel yaz gündönümü Doodle'ı

Google'dan 21 Haziran'a özel yaz gündönümü Doodle'ı

21 HAZİRAN'DA NE OLUYOR?

21 Haziran günü aydınlanma çemberi güney kutup dairesi'ni teğet geçerken, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile almaktadır. Bu tarihten sonra güney yarımkürede yer alan Oğlak Dönencesi'nin güneyinde en uzun gölge yaşanmaktadır ve gölge boyları 21 Aralık tarihine kadar kısalır.

Kuzey kutup dairesinde 24 saat gündüz yaşanırken, güney kutup dairesinde ise 24 saat gece yaşanmaktadır. Yaz gündönümünde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve kuzey yarımkürede bulunan Yengeç Dönencesi'nde gölge boyu sıfır olur.

DÜNYADA DİĞER GÜNDÖNÜMLERİ VE MEVSİM BAŞLANGIÇLARI

21 Mart: Dünyanın tamamında gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede sonbahar başlar. 23 Eylül: Dünyanın tamamında gece ve gündüz eşit olur. Güney yarım kürede ilkbahar, kuzey yarım kürede sonbahar başlar.

21 Aralık: Kuzey yarım kürede en uzun gece, en kısa gündüz yaşanır. Güney yarım kürede ise en uzun gündüz, en kısa gece meydana gelir. 21 Aralık tarihi, kuzey yarım küre için kış mevsiminin, güney yarım küre için yaz mevsiminin başlangıcı anlamına gelir.

TÜRKİYE HANGİ YARIM KÜREDE YER ALIYOR?

Asya ve Avrupa kıtalarında toprakları bulunan Türkiye'nin coğrafi konumu, kuzey yarım kürede yer almaktadır.

21 HAZİRAN'DA BAŞKA NELER OLDU?

Olaylar

1788 - New Hampshire, ABD Anayasasını onaylayarak 9. Eyalet olarak birliğe katıldı.
1908 - Londra'da 200 bin kadın, seçme ve seçilme hakkı için yürüdü.
1920 - Zonguldak havzasında 1848'de açılan kömür ocaklarını Belçikalı ve Fransız şirketler işletmekteydi. I. Dünya Savaşı'ndan sonra 1919 yılında Fransız askerleri, şirketlerinin haklarını korumak bahanesiyle önce Zonguldak’ı, ardından da Karadeniz Ereğli’yi işgal etti. Ancak Zonguldak ve çevresindeki Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri'ne bağlı güçlerin karşı koymasıyla tehlikeye düşmüşler ve 21 Haziran 1920'de de bölgeyi terk etmişlerdir.
1921 - Sakarya'nın düşman işgalinden kurtuluşu.
1921 - Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşu.
1927 - Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi.
1934 - Soyadı Kanunu kabul edildi.
1934 - Türkiye'de Yahudilere karşı gerçekleştirilen Trakya Olayları başladı.
1940 - II. Dünya Savaşı: Fransa, Almanya'ya teslim oldu.
1940 - Devlet Opera ve Balesi ilk temsilini verdi: Mozart'tan "Bastien ile Bastienne".
1941 - II. Dünya Savaşı: Almanya, geceleyin Sovyetler Birliği'ni işgale girişti.
1942 - II. Dünya Savaşı: Tobruk, İtalyan ve Alman kuvvetlerinin eline geçti.
1942 - II. Dünya Savaşı: Oregon'da Kolumbiya Nehri yakınlarında yüzeye çıkan, Japon millî denizaltısı "Fort Stevens" askeri üssüne doğru 17 top atışı yaptı. Bu Japonların tüm savaş boyunca Amerikan ana karasına gerçekleştirdiği doğrudan birkaç saldırıdan biriydi.
1945 - II. Dünya Savaşı: Okinawa Muharebesi sona erdi.
1946 - Türkiye Garanti Bankası Kuruluş Kanunu kabul edildi.
1946 - Rize Çay Fabrikası'nın temeli atıldı.
1948 - "Manchester Baby" (SSEM) kod adlı bir program, bir bilgisayarın kendi elektronik hafızasında depolanarak, oradan çalıştırılan ilk bilgisayar programı olma unvanını kazandı.
1948 - Columbia Records plak şirketi, ilk Long Play (LP) müzik albümünün tanıtımını New York'ta "Waldorf-Astoria" Oteli'nde geçekleştirdi.
1976 - Rauf Denktaş, yeniden Kıbrıs Türk Federe Devleti Devlet Başkanlığı'na seçildi.
1982 - ABD Başkanı Ronald Reagan'a suikast teşebbüsünde bulunan John Hinckley, mahkeme tarafından akli dengesi yerinde olmadığı için suçsuz bulundu.
1990 - İran'da 7,3 şiddetindeki depremde, 50 bin kişi öldü.
2006 - Plüton'un yeni keşfedilen uydularına Nix ve Hydra adları verildi.
2008 - MEB`in hazırlamış olduğu 6. sınıf SBS ilk kez yapıldı