Eskişehir'de Planlı Elektrik Kesintisi: 22 Ekim Salı Günü Hangi Sokaklar Etkileniyor? Eskişehir'de Planlı Elektrik Kesintisi: 22 Ekim Salı Günü Hangi Sokaklar Etkileniyor?

Yaz sıcaklarının yükselmesi ve tatil sezonunun başlamasıyla birlikte klima kullanımı hızla artmaktadır. Ancak bu durum, özellikle bronşit ve zatürre vakalarında ciddi bir artışa sebep olmaktadır. Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle otel ve tatil köylerinde klima maruziyetine bağlı olarak hastalıkların arttığını belirterek, çocukların en çok etkilenen grup olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Özkaya, "Legionella" bakterisinin klimalardan üremesi sonucu ortaya çıkan "Lejyoner hastalığı"nın, çocuklarda COVID-19'dan daha fazla zatürreye yol açtığını ve bu durumun oldukça endişe verici olduğunu ifade etti. Özkaya, vatandaşların klima kullanımında dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, özellikle kronik hastalığı olan kişilerin bu konuda daha hassas olmaları gerektiğini belirtti.

COVID-19 salgını sırasında, çocuk yaş grubunda COVID-19 virüsüne bağlı olarak bu kadar çok zatürre vakası görülmediğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son dönemlerde klimalar aracılığıyla "Legionella" bakterisinin çocuklarda COVID-19'a kıyasla çok daha fazla zatürreye yol açtığını gözlemlediklerini dile getirdi.

Legionella pneumophila isimli bakterinin klimalardan üreyebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Özkaya, bu hastalığın kronik rahatsızlığı olanlarda ölümcül olabileceğini ve yaşlı veya kronik hastalığı olan vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.

Bakterinin genellikle ılık sularda kolayca çoğalabileceğini belirten Özkaya, "Bir binanın kirlenmiş su dağıtım sistemi yoluyla yayıldığını" söyledi.