Yurt genelinde başlatılan ürün bazlı gıda kontrolleri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıkı bir denetim altına alındı. Bakanlığın denetim için gönderdiği ekipler tarafından ürünlerin kimliği belirtilip, fiziki kontrollerden geçirilerek denetimi yapıldı.

Gıda kontrollerinin bu denli bir başlangıcının ilk defa Türkiye 'de yapıldığını Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Harun Seçkin yaptığı konuşmada belirti. Ürünlerin kimlik kontrollerinin yurt genelinde 1 hafta boyunca yapılacağını belirten Harun Seçkin, ürün bazlı gıda kontrollerinin ardından çıkan sonuçlara göre ürünün ne kadar verimli olduğunu ve sonuçlarda verimsiz çıkan ürünün yetkili firma görevlilerine para cezası uygulayarak yapılacağını, kötü sonuçlar doğuran ürünlerin firmalarının isimlerinin basın dünyasına paylaşacağı belirtildi.

Başlatılan bu çalışmanın önemini Harun Seçkin yaptığı açıklamada şu şekilde belirtmiştir: Bütün yapılan bu kontrollerin amacının haksız rekabeti önlenmesi ve tüketicinin hakkını koruyup diğer zararlı üretimi ayırmak ve tüketicinin sağlıklı bir gıdayla beslenmesini amaç etmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda kontrollerin düzenli bir şekilde yıl boyunca devamı sağlanmaktadır. Seçkin; zararlı çıkan ürünlerin yıl içinde ve geçmiş süreçteki verimlerini karşılaştırarak değerlendirildiğini ve gelecek yılın hasat ürünlerinin kontrollerini planlı şekilde gerçekleştirdiğini söyledi. Ülke genelinde yapılan çalışmalara Ankara Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz da birtakım çalışmalar başlatmıştır.