500 yıllık bir kültür olan kahvehaneler, bugün hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Çaya, şekere, kahveye, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, en çok sıkıntı çeken kahvehane esnafının belini iyice büktü.

Üst üste gelen zamlar hem kahvehane ve çay ocağı işletenleri hem de kıraathanelerde çay içen vatandaşı derinden etkiledi.

Çay ocaklarında çay içme alışkanlığı olan vatandaşlar artık bir bardaktan sonrası için düşünmeye başladı.
Konuyla ilgili konuşan Eskişehir Kahveciler Odası Başkanı Zeki Çoban, çaya, kahveye, doğalgaza, elektriğe ve diğer girdilere gelen zamlar nedeniyle kahveci esnafının zor günler geçirdiğini söyledi.

Kahveci esnafının covid hastalığından çok ekonomik hastalık çektiğini dile getiren Zeki Çoban, “Kahvede tüm kullandığımız ürünlere zam geldi. Şeker, çay aldı başını gitti. Kışın biraz iş yaparız diyorduk kahveci esnafı olarak ama maalesef doğalgaza gelen zam belimizi büküyor. Elektrik faturalarımız boyunu aştı ve suya gelen zam iyice belimizi büktü. Suyu en çok kullanan esnaflardan biriyiz. Hijyenik olması için bardakları her zaman yıkıyoruz dolayısıyla kullandığımız su pahalılaşınca bizim çayın maliyetleri acayip bir şekilde arttı. Meşrubatta zamlandı ondan da karımız düştü. Kullandığımız okey takımları, kart oyunları, masa örtüleri gibi kahvede kullandığımız malzemeler de uçtu.” diye belirtti.

Kahveci esnafının geçinemediğini anlatan Çoban, “Pandemideki sıkıntıları atlatmış değiliz, oradaki sıkıntılarımız devam ediyor. Pandemi döneminde kahveci esnafı kredilerle, borç alarak, faizli paralarla ayakta kaldı. Onu çevirmeye çalışırken yine kredi almaya çalışıyoruz. Krediyi krediyle ödüyoruz artık.” dedi. Her şeye üst üste zam gelirken kahveci esnafının zam yapamadığını belirten Çoban, “Biz de zam yaptık ama şu an da uygulayamıyoruz, vatandaşlar tepki veriyor. Zamları yapan sanki kahveci esnafıymış gibi görüyorlar. İnsanlar kahveye çıktığında yanında oturana, arkadaşlarına soğuk sıcak bir şey ikram edemiyorlar. Hesap devri başladı artık.” şeklinde konuştu.

Dükkânı satan, kapatan ve terk eden kahveci esnafının arttığını ifade eden Çoban,
“Kahveci esnafı sicilli ve sicil affı çıkmadığı için esnaf kefaletlerden ve bankalardan kredi alamıyorlar, alsa da çeviremiyor. Bu kış kahveci esnafı zor durumda kalacak. Pandemiden bu yana yüzde 25 oranında kahveci esnafımız ya dükkânı sattı ya kapattı ya da terk etti. Bu sayı artmaya da devam edecektir. Çünkü çoğu vergisini kapatamıyor, borcunu ödeyemiyor. Yarın yılbaşında gelecek zamlarla birlikte iyice etkisi artacaktır.” ifadelerini kullandı.