Anız yakmak hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarını kısa yoldan temizlemek için çiftçilerin kullandığı bir yöntem. Çiftçiler böcek ve diğer zararlıları yok etmek, çeşitli hastalıkları önlemek, toprak işlemede kolaylık sağlamak için bunun yapılmasının şart olduğunu düşünüyor ama durum pek öyle değil.

Anız yakmanın çok büyük zararlar verdiğini söyleyen Prof. Dr. Belgin Elipek, “Anızlar yakıldığı zaman özellikle toprak kuraklaşır, daha da sıklaşır ve kurak olan topraklarda erozyona daha açık hale gelir.” dedi.

Yağışlı mevsimlerde topraktaki azalmış verimi artırmak için çiftçiler tarafından gübreleme işlemi yapıldığını söyleyen Elipek, “Gübreleme işlemi de yağışlarla beraber azot ve fosfat gibi materyalin sulara geçmesine sebep olur. Bu yüzden anız yakmanın sucul ekosistemlere de çok ciddi zararı var” ifadelerini kullandı.

Anız yakımı esnasında topraktaki bütün materyallerin zarar gördüğüne de dikkat çeken uzman isim, "Anız yakıldıktan sonra toprağın ihtiyacı olduğu sap ve gövdelerden toprağa geçmesi beklenilen azot ve karbon miktarı düşer. Çiftçilerin anız yakmaktan ziyade toprağın verimini artıracak sap ve samanı tekrar toprağa karıştırarak bu verimi elde etmelerini bekleriz" dedi.

a2-3