12. Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları kapsamında düzenlenen Özel İhtisas Komisyonları ve Çalışma Grubu toplantısında, Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonunu temsilen Gıda Güvenliği ve Güvenirliliği, Ticaretin Geliştirilmesi komisyonlarında görev alan Eskişehir Lokantacılar odası Başkanı Bahar Bilen, toplantıya sunduğu talepleri anlattı.

İstikbal Gazetesinin haberine göre Cumhurbaşkanı Strateji ve Bütçe Başkanlığı çalışmalarında On İkinci Kalkınma Plan Çalışmalarında yer alan Eskişehir Lokantacılar odası Başkanı Bahar Bilen, “Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonunu temsilen orada komisyon üyesiydim. İki komisyonda görev aldım biri gıda güvenliği ve güvenirliliği komisyonu diğeri de ticaretin geliştirilmesi. Gıda güvenliği ve güvenilirliği komisyonunda herkes kendi taleplerini dile getirdi ben de sektörüm açısından gıda güvenliği ve güvenirliliği alt başlıklı merdiven altı ve kayıt dışı üretimlerin önüne geçilmesi açısından ‘Alo İhbar Hattı 7/24’ talebinde bulundum.” dedi.

Karma komisyon talebinde bulunduğunu anlatan Bilen, “Tek kurum denetime çıkınca orada suistimaller olabiliyor. Ama karma bir komisyon oluşursa otokontrol oluşup suistimaller yaşanmayacak. Gerçek manada bir denetim olacağına inanıyorum. Bir milyon nüfuslu şehirde yaşıyoruz fakat bir tane mezbaha var. Dolayısıyla burada suistimaller olabiliyor bunun önüne geçilmesi gerek.” diye anlattı.

Kaçak alkol üretimde suistimallerin hat safhaya geldiğini ifade eden Bilen, “Sonuçta insan sağlığı söz konusu burada. Bandrollü çalışan işletmeler, merdiven altı çalışan işletmelere karşı sıkıntı çekiyorlar. Rekabet etme zorluğu içindeler. Bunun önüne ivedilikle geçilmesi lazım. Sadece alkole zam yaparak değil burada da kayıt dışının önüne geçilerek ülkemize katkıda bulunmamız lazım. Bunu önerdim onlarda nihai metne girdi bundan sonra TBMM’ye sunulacak.” şeklinde konuştu.

Ticaretin Geliştirilmesi Komisyonunda taleplerini dile getiren Bilen, “Şu an sektörde hoyratça bir çoğalma, kontrolsüz büyüme var ve bunun önüne geçilmeli. Bir de belgelendirme sektörde konjektüre göre bazı sektörlerde belirli yıllara göre büyümeler oluşuyor. Hizmet sektörü büyünce farklı sektörlere kaymalar oluşuyor. Dolayısıyla hizmet sektörüne, lokantalara aşırı bir kayma söz konusu son zamanlarda. Bunlar da sektörün kâr marjını daraltmaktadır. İşletmelerimizin yüzde 80'i borçlu bunun önüne geçilmeli, devlet buna bir el atmalı. Önüne gelen dükkân açmamalı, belgelendirme zorunluluğu getirilmeli. Herkes işletmecilik yapamaz. Belgesi olmayan hiç kimse sektörümüzde iş yapmamalı.” ifadelerini kullandı.

Lokantacıların sıkıntılarını sıralayan Bilen, “Artan enerji maliyetleri karşısında lokantacılarımız zor durumda. Çember sürekli daralıyor. Vatandaşın alım gücü azalınca bizim işlerimiz etkileniyor. Memur ve emekli maaşı orantılı olursa piyasa da bir şekilde dengelenme olacak. Enerji maliyetleriyle ilgili sıkıntılar yaşıyoruz. Faturalar yeni yeni geçmeye başladı bu ay epey zorlandık. İşletmelere devlet KDV desteği vermeli. Bütün esnaf bundan mustarip. Bu da bir şekilde tüketiciye yansıyor. Günlük gelen zamlara yetişemez olduk. Aralık ayının son günlerinde fiyat tarifesi güncelledik ama Ocak ayı içerisinde sadece ete yüzde 30 zam geldi. Tarife güncellemeye yetişemez olduk. Enflasyonun önüne geçilmeli bir an önce.” dedi.