Sağlıklı ve genç bir beyne sahip olmak her yaş grubu için oldukça önemli. Yaş ilerledikçe artan nörolojik hastalıklar büyük bir risk oluşturuyor. Bu yüzden gün geçtikçe yaşlanan beyni genç ve dinamik tutmak gerek.

Bunun için de B grubu vitaminleri tüketmek büyük bir önem arz ediyor. Yapılan araştırmalar, depresyon, demans ve zihinsel bozuklukların B vitamini eksikliğiyle ilişkili olduğunu ortaya koydu.

Bilişsel sorunların nedeni olarak B12 vitamini eksikliği, özellikle yalnız yaşayan ve düzgün yemek yemeyen yaşlılar arasında düşündüğümüzden daha yaygın. Peki B vitaminini alabileceğimiz besinler hangileridir?

Yumurta

Sabah kahvaltıda tüketeceğiniz 1 adet yumurta günlük B7 vitamini ihtiyacınızın üçte birini karşılar. Aynı zamanda diğer B vitaminlerini de içerir.

Yoğurt

Zengin bir probiyotik kaynağı olan yoğurt, hem bağırsak hem zihin sağlığı için olmazsa olmazlar arasında. Yüksek oranda B2 ve B12 vitamini içerir.

Baklagil

İyi ve tatlı karpuz seçmek için bakın ne yapmak gerekiyormuş İyi ve tatlı karpuz seçmek için bakın ne yapmak gerekiyormuş

Ruh halini ve beyin sağlığını düzenleyen baklagiller, zengin bir B9 vitamini kaynağıdır. Siyah fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagiller az miktarda da olsa B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini ve B6 vitamini içerir.

Somon

Tüm B vitaminlerini içeren somon özellikle de B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini bakımından zengindir.

Ayçiçeği tohumu

Ayçiçeği tohumları da B5 vitaminini alabileceğiniz en iyi bitkisel besinlerden biri. Günlük ihtiyacınız olan B5 vitamininin yüzde 20'sini yaklaşık 30 gram tohumla karşılayabilirsiniz.

Yeşil yapraklı sebzeler

Büyük yeşil yapraklı sebzeler de iyi bir B9 kaynağıdır. Ispanak, pazı ve lahana gibi yapraklı sebzeler günlük ihtiyacınız olan B9 vitaminini yüksek miktarda karşılayacaktır.