Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Afrika 5. İş ve Ekonomi Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin güçlü ekonomik göstergelerine dikkat çekerek, “Türkiye’nin kapısı dünyanın farklı bölgelerinden her yatırımcıya ardına kadar açıktır” dedi.
Afrika ile İş Birliği Vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu’nun, yeni ortaklıkların geliştirilmesi açısından önemli bir platform olduğunu ifade ederek, “Forumun hayırlı olmasını, yeni iş birliklerine zemin oluşturmasını canıgönülden temenni ediyorum” dedi.
Türkiye’nin Kapısı Yatırımcılara Açık
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Afrika 5. İş ve Ekonomi Forumunda konuştu. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen kurumları tebrik eden Erdoğan, forumun 2016’dan bu yana Afrika’nın dört bir yanından katılımcıların desteğiyle önemli bir iş birliği platformuna dönüştüğünü söyledi.
Erdoğan, “Hızla büyüyen ekonomisiyle, hızla gelişen yatırım ortamıyla, üç kıtanın tam merkezindeki coğrafi konumuyla Türkiye’nin kapısı dünyanın farklı bölgelerinden her yatırımcıya, her girişimciye ardına kadar açıktır.” dedi.
Milli Gelir 17 Bin Dolara Yaklaştı
Türkiye ekonomisinin son 23 yılda kaydettiği büyümeye dikkat çeken Erdoğan, şu verileri paylaştı: “G20 üyesi olarak cari fiyatlarla dünyanın en büyük 17. ekonomisiyiz. 2024 yılı satın alma gücü paritesine göre 12. sıradayız. İnşallah bu sene 11. sıraya yükseleceğiz. 23 yılda yıllık ortalama yüzde 5,4 oranında büyüme kaydettik.’’
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, ‘’2002’de 238 milyar dolar olan milli gelirimizi 2024 yılında 1,5 trilyon dolar sınırına getirdik. Kişi başına düşen milli gelirimiz 3 bin 608 dolarken 2024 yılında 14 bin 751 dolara ulaştı. 2025 yılı ikinci çeyreğinde 17 bin dolara yaklaştı.” ifadelerini kullandı.
Havalimanı Sayısı 58’e Yükseldi
Ekonomik büyümenin yanı sıra ulaştırma, ihracat ve savunma sanayiindeki gelişmeleri de anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: “Merkez Bankası rezervimiz 27 milyar dolardı, bugün 189,7 milyar dolar. 36 milyar dolar olan ihracatımız bugün 270 milyar doları zorluyor.’’
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, ‘’Turist sayımız 15 milyondan 62 milyon 270 bine, turizm gelirimiz 61 milyar doların üzerine çıktı. 2002 yılında 8,5 milyon olan motorlu kara taşıtı sayısı bugün 33 milyona ulaştı. 26 olan havalimanı sayımız 58’e yükseldi.” dedi.
Erdoğan ayrıca savunma sanayiinde son yıllarda yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, Türkiye’nin bu alanda önemli bir başarı hikayesi yazdığını vurguladı.





