Depremlerde hasar gören 10 kentteki binalardan hırsızlık yapıldığı ihbarı üzerine polis şüphelilerin peşine düştü. Çalışma sonucu, 40 hırsızlık şüphelisi yakalandı. Şüphelilerin üzerlerinde ve araçlarındaki aramada, 11 bin dolar, 70 bin lira, 20 cep telefonu, 8 bilgisayar, 5 beyaz eşya, 6 tabanca, 3 av tüfeği, ziynet eşyaları ve farklı kişilere ait banka kartları ele geçirildi. Ayrıca Hatay'da kendilerini insani yardım görevlisi olarak tanıtan 2 kişinin, depremzede vatandaşlara gönderilen 6 tır gıda malzemesini aldıkları belirlendi. Şüpheliler yakalanırken malzemelerin de bir çiftlikte tutulduğu tespit edildi.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu Dönmez, OHAL ilan edilen kentlerde yağma ve hırsızlık yapanların üst sınırdan cezalandırılacaklarını söyledi. Normal şartlarda yağma suçunun 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası olduğunu belirten Dönmez, şöyle konuştu: "Buna bir de yağma suçu sırasında kasten yaralama da dahil olursa 15 yıl olan infaz süresinin üzerine bu suçların cezası ayrıca eklenir. Bunlar da 3 yıldan 18 yıl hapis cezası demektir. Başka bir ifadeyle toplam ceza 33 yılı bulacaktır."

Denizli'den deprem bölgesine yağmacılığa giden şahıslar, vatandaşlar tarafından yakalanıp önce dövüldü, sonra polise teslim edildi.

416 OLAY, 230 GÖZALTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesindeki başta yağma olmak üzere asayiş olaylarına ilişkin bilgi verdi. Soylu, son bir haftada 416 olayın yaşandığını, 230 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 20'sinin tutuklandığını söyledi.

Güvenlik güçleri, depremzedelere gönderilen TIR'ları yağmalayanlara göz açtırmıyor.

OHAL KAPSAMINDA YARGISAL TEDBİRLER

Deprem bölgesindeki 10 kentte OHAL kapsamında yargı alanında alınan önlemlerle ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımladı. Bu kapsamda hırsızlık ve yağma suçlarında gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 4 günü geçemeyecek, Cumhuriyet savcısı gözaltı süresini 3 gün uzatabilecek. Kararname ile yargı alanındaki dava açma, icra takibi, başvuru, şikayet, itiraz gibi süreler, 6 Şubat'tan itibaren 6 Nisan 2023'e kadar durduruldu.