Organ sıkıntısı karşısında araştırmaların odaklandığı hayvan türü domuzlar. Ancak bazı zorluklar da mevcut. Domuz hücrelerindeki bir şeker molekülü, insan vücuduna yabancı olduğu için domuzdan alınan organlar vücut tarafından derhal reddediliyor. Bu deneyde kullanılan böbrek ise genetik olarak oynanmış bir domuzdan alındı. Bu şeker molekülü laboratuvar ortamında elimine edildi ve böylece insan vücudunun bağışıklık sistemi tepkisi önlenmiş oldu.

Doktorlar, domuz böbreğini cansız bir insan bedeninin dışındaki bir çift büyük kan damarına bağlayarak iki gün boyunca gözlemlediler. Böbrek beklendiği gibi çalışarak atıkları filtreleyip idrar üretti ve ani organ reddini tetiklemedi.

Geçen ay New York Üniversitesi’nde yapılan çalışmaya başkanlık eden Dr. Robert Montgomery, ‘‘Tamamen normal çalıştı. Çok kaygılandığımız ani organ reddi olmadı’’ diye konuştu. Araştırmanın lideri Dr. Montgomery de üç yıl önce kalp nakli oldu.

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Andrew Adams, araştırmanın önemli bir adım olduğunu söyledi ve hastaları, araştırmacıları ve denetçileri doğru yolda ilerlendiğine dair ikna edeceğini kaydetti.

New York Üniversitesi’nde yapılan araştırmada bilimadamları ölen bir kadının vücudunu ailesinden izin alarak solunum cihazına bağladı ve hayati fonksiyonlarının çalışmasını sağladı. Hayatını kaybeden kadın organlarının bağışlanmasını istiyordu, ancak organlarının durumu elverişli değildi. Dr. Montgomery ailenin organları bağışlayamayınca, bu yolla fayda sağlamak istediğini belirtti.

Babun kalbiyle 21 gün hayatta kalmıştı

Hayvandan insana organ nakli umutları, 17’nci yüzyıla kadar dayanıyor. Bu dönemde insanlara kan nakli için hayvan kanı kullanılması denenmişti. 20’nci yüzyıla gelindiğinde artık cerrahlar babunlardan insanlara organ nakletmeyi deniyordu. Bunların en bilineni babun kalbiyle 21 gün hayatta kalan Fae adlı bebek olmuştu.

Bu denemelerde kalıcı bir başarı elde edilememiş ve kamuoyunda tartışmalar başlamıştı. Daha sonra bilimadamları, türler arasındaki uçurumu kapatmak için primatlar yerine domuzlara dönerek, bu hayvanların genleriyle oynamaya başladılar.

Neden domuz organları tercih ediliyor?

Domuzların organ naklinde maymun ve primatlara göre daha avantajlı olduğu düşünülüyor. Domuzların gıda olarak üretilmesi, organları için kullanılmaları konusunda Batı dünyasında daha az etik tartışma yaşanmasına neden oluyor. Domuzlar çok yavruluyor, kısa gebelik süreleri ve insanlarınkine yakın organları var.