Dolar/TL, ABD tahvil getirilerinin yükselişi ve bununla birlikte gelen doların güçlü seyri ile geçen hafta gerilediği 7.3'lü seviyelerden yeniden 7.5'e yükselirken piyasalarda küresel risk iştahı takip edilmeye devam ediliyor.

Dolarda son dönemde görülen sert değer kayıplarının sınırlı da olsa değer kazancına dönmesi gelişmekte olan para birimlerindeki değer kaybının ana belirleyicisi konumunda. TL’deki değer kaybı ise benzer para birimlerine göre bir miktar daha yüksek.

Küresel hisse senedi piyasaları, Washington’da yaşanan siyasi karmaşanın ve artan corona virüsü vakalarının ardından rekor seviyelerden gerilerken, ABD tahvil getirileri yatırımcıların hükümetten daha fazla harcama beklentisiyle yükseldi.

  • DOLAR

    7,4457(%-0,51)

  • EURO

    9,0566(%-0,47)

  • ALTIN

    445,1116(%0,25)

ABD’nin gösterge niteliğindeki 10 yıllık Hazine tahvil getirileri 2.4 baz puan kadar yükselerek %1.1580 ile 10 ayın en yüksek seviyesini gördü.

Dolar endeksi dün 90.73 seviyesinde 21 Aralık’tan beri en yüksek seviyesini görmesinin ardından bugün 90.514 seviyesinde Asya’daki işlemlerde yatay seyretti. Dolar endeksi 6 Ocak’ta 89.206 seviyesine gerileyerek Mart 2018’den beri en düşük seviyesini görmüştü.

Kur geçen hafta canlı risk iştahı ile Ağustos 2020’den beri en düşük olan 7.24 seviyesine kadar gerilese de, bu seviyeleri koruyamadı ve haftayı 7.35’in hemen üzerinde tamamladı.

Dolar/TL’deki yükseliş dün daha da belirginleşti. Kur 7.5245’e kadar yükseldikten sonra 7.5 civarında denge kazandı.

Yabancı yatırımcılar özellikle de kısa vadeli sıcak para girişleri ekonomi yönetiminde Kasım 2020’de yaşanan değişimden itibaren belirginleşmiş durumda. Ancak lokallerde henüz olumlu bir beklenti görülmüyor. Döviz ve altın varlıkları 235.7 milyar dolar ile rekor seviyede bulunan lokaller mevduat getirilerindeki sert yükselişlere rağmen TL’ye dönme eğilimi göstermiyorlar.

TCMB verilerine göre 1 ay vadeye kadar TL mevduat getirileri %16.07’ye 3 ay vadeye kadar mevduat getirileri %18.08’e yükseldi.

Ekonomi yönetimindeki değişiklikten itibaren yabancı girişlerine rağmen lokal altın ve döviz mevduatlarında 12 milyar dolarlık artış olduğuna dikkat çeken Ekonomist Cevdet Akçay geçen haftaki bir konuşmasında ekonomide ilk yapılması gerekenin dedolarizasyon olduğunu söyledi.

Akçay, dövize yönelim konusunda “Getiri ve güven ikileminde güveni seçen insanları getiri tarafında düşündürmeye başlamanız lazım… İnsanları ‘dövizde kalırsam bir senede para kaybetmiş olacağım’ saiki ile TL’ye döndürmeniz lazım. Bunu sadece faizle başaramazsınız. Cazip faiz vermeniz lazım ama yeterli olmayacak” dedi.