Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, açıklanan İmalat sanayi kapasite kullanım oranındaki artış ile reel kesim güven endeksindeki yükselişi değerlendirdi. Nadir Küpeli, “Açıklanan verilerdeki olumlu tablo bizi gelecek adına umutlandırıyor. Pandemi sonrasında, sanayimiz hızla eski günlerine dönmek için var gücüyle çalıştığını görüyoruz ve yakından tanık oluyoruz. Sanayimiz durmadı, üretiyor, ihraç ediyor, yeni pazarlar araştırıyor ve büyümek için sürekli yeni yatırımlar yapıyor” dedi.

"Kapasite kullanımı artıyor"
Ekonomi açısından önemli bir veri olan, İmalat Sanayindeki Kapasite Kullanımına ilişkin temmuz ayı verilerine değerlendiren Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli, “İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 4,7 puan artarak yüzde 70,7 seviyesinde gerçekleşti. Böylece pandemi etkisiyle, nisan ayında durma noktasına gelen sanayi üretim kapasitesi, 3 aydır üst üste yükselişini sürdürmüş oldu. Kapasite kullanım oranı Nisan ayında yüzde 61,6’ya gerilemişti. O tarihte bu yana kapasite kullanımı hızla yükselmeye devam ediyor. Birkaç ay içinde eski normal düzeyi olan yüzde 75-78 bandına gelmesini bekliyoruz. Sanayimizde çarklarımız her geçen gün daha hızlı dönüyor. Geçtiğimiz aylarda devletimizin aldığı ekonomik tedbirler ve sanayimize sağlanan destekler sayesinde, bu zorlu süreci sanayimizin en az kayıpla atlatacağına inanıyoruz” dedi.

"Artışı görüyoruz, olumlu tablonun sürmesi için çalışıyoruz"
Açıklamasında Merkez Bankası tarafından kamuoyuna açıklanan temmuz ayı Reel Kesim Güven Endeksi sonuçlarına değinen Başkan Küpeli, “Bir önceki aya göre Reel Kesim Güven Endeksi 8,1 puan artarak 100,7 oldu. Reel kesim güven endeksi hızla pandemi öncesi rakamlara doğru dönüyor.  Verilere baktığımızda son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması ve genel gidişata ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilediğini görmekteyiz. Bu olumlu tablonun sürmesi için daha çok çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.