Geçtiğimiz yıl Eskişehir’in su sorununu çözmek için gündeme gelen ve protokol yapılan Çifteler suyunun akıbetini Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ESKİ Genel Kurulunda gündeme taşıdı. Kurt, bu yıl yaşanan kuraklığa dikkat çekerek, yapılacak projenin durumunu öğrenmek için söz aldı.

Genel kurulda konuşan Kurt, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yaz tüm ülkede olduğu gibi Eskişehir’de de gerçek anlamda bir kuraklık yaşandı. Önümüzdeki yıllar da kuraklık olayının yaşanma ihtimali çok fazla. Yetkililer bu konuda önemli uyarılar yapmaktadır. İçme ve kullanma suyu konusunda sıkıntılar yaşayabiliriz. Geçen sene Devlet Su İşleri ile bir protokol uygulayarak Çifteler’den su getirme girişiminde bulunmuştuk. 1 yıl geçti hala ses seda yok. Bu su Eskişehir’e ne zaman gelecek?”

“DSİ’İN 2022 BÜTÇESİNDE BU PROJE YER ALMIYOR" 

Kurt’un konuşmasının ardından Çifteler ilçesinden getirilmesi planlanan suyun 2022 yılında da yapılamayacağını anlatan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bu işi protokole bağladı. Proje ile ilgili yatırım gerekiyor. Bugüne kadar da bu konuda bir hareket olmadı. İmzalanmış bir protokole rağmen bir hareket yaşanmadı. DSİ’nin 2022 bütçesinde de bu proje yer almıyor. Bugünkü ekonomik koşullar maalesef feci durumda. İmzalanmış bir protokol var ama bu proje bana göre sonraki bütçelerde de yer alır mı meçhul. Bu projenin bedelini de yatırımlarını da taksit taksit belediyemiz ödeyecektir. Merkezi hükümetin bütçesi ile yapabileceği bir proje söz konusu değildir.”

Söz hakkı isteyen Eskişehir Büyük Şehir Belediyesi ve Odunpazarı Ak parti Grup Başkan Vekili Murat Özcan ise bahse konu proje hakkında şunları söyledi:

“Bu yatırım projesi hepimizi heyecanlandırmıştır. Hükümetimiz Eskişehir’de bu sene aşağı yukarı 9 tane büyük baraj, gölet ve sulama kanalları projelerini hayata geçirmiştir. Bu konu ekonomik şartlar ile alakalı bir konu değildir. Bu konu sadece Eskişehir’i değil Çifteleri de ilgilendirmektedir. Protokolün imzalandığı günlerde 6,4 6,6 seviyelerinde dolaşan su seviyesinin bugünlerde 2 buçuklara düştüğünü görüyoruz. Bu konuda yaşanan sıkıntı su seviyesi ile alakalı olduğunu düşünüyoruz.”