Eskişehir için deprem riskini Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Can Ayday’a sorduk. Eskişehir’de olası bir deprem riskini anlatan Can Ayday:” Konya’da yaşanan deprem merkezinde yaşanmadı merkeze uzak bir bölge olan Tuzlukçu’da gerçekleşti” dedi. 
Konya’da oluşan depremin sebebini anlatan Ayday:” Akşehir’in Kuzeybatısı ve Afyonkarahisar, Afyonkarahisar’a bağlı Çay ilçesi ve Sultandağı ilçesini içine alan bir bölgeden bahsediyoruz. Bu alanda aktif faylar yer alıyor. Bu bölgede gerçekleşecek deprem, Kuzey Anadolu fay hattı ve Kütahya, Gediz bölgesindeki aktif fay hatlarında meydana gelecek depremler kadar Eskişehir’i etkilemez” dedi. 


“BUGÜN ESKİŞEHİR’DE DEPREM OLDU”

Bugün 10:32’de 1,6 şiddetinde Eskişehir’e bağlı İnönü ilçesinde deprem meydana geldiğini ifade eden Ayday, Eskişehir’deki deprem gerçeğini şu sözler ile anlattı: “Kesinlikle unutulmaması gereken bir konu var. Eskişehir Türkiye’de aktif fay hattının bulunduğu 18 ilden biri, bu da Eskişehir’de her an deprem olabileceği gerçeğini gösteriyor”

AYDAY 1956’DAKİ ESKİŞEHİR’DE YAŞANAN BÜYÜK DEPREMİ HATIRLATTI

1956 yılının 20 Şubat’ında meydana gelen 6.4 lük depremi hatırlatan Ayday; “ Bir deprem olduktan sonra tekrar olma olasılığı çok yüksek. Bir deprem 70 ila 90 yıl arasında periyodik olarak tekrar edebilir. 1956 yılında gerçekleşen depremin seneyi devriyesi yaklaşıyor, bu da büyük bir depremin tekrar edebileceğini ihtimalini gösteriyor” şeklinde konuştu. 

“BİR BÖLGEYİ AFET RİSKLİ ALAN İLAN EDİLMESİNİN KRİTERLERİ VAR”

Eskişehir’de yeniden gündeme gelen Afet Riskli alanlar ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Ayday:” Eskişehir Jeoloji Mühendisleri Odası olarak sorumluğumuz var. Bu konu çok önemli bir günde afet riskli alan belirlenmez, bunun kriterleri var. Afet riskli alanı belirlemenin kriterleri şu şekilde Detaylı bir zemin etüdü yapılacak. Bölgedeki zeminin riski araştırılmalı, zemin üzerindeki binaların envanteri oluşturulmalı, zemin üzerindeki binaların sağlamlığı araştırılmalı. Bunlar yapılmadan burası afet riskli alan denilip işin içinde çıkılamaz, ciddi bilimsel araştırmaların yapılması gerekir” dedi.