EskisehirHaber.com, Yenibağlar Mahallesi'nde Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen Bulvarı'nda Haller Gençlik Merkezi yanında bulunan ve künyesi olmayan inşaatı "Bu inşaat neyin nesi? Kentin göbeğinde künyesiz inşaat!" başlıklı haberiyle 14 Temmuz 2020 de gündeme taşımıştı. Şehrin merkezinde ve en değerli yerlerinden birine yapılan çok katlı inşaatın künyesinin bulunmaması çok dikkat çekmiş ve merak uyandırmıştı. Haberimizde, Büyükşehir ve Tepebaşı belediyelerinin söz konusu inşaatı denetleyip denetlemediğini de sormuş, yetkililerden bir açıklama beklendiğini dile getirmiştik. 

Yetkililerden herhangi bir açıklama gelmezken, EskisehirHaber.com  "O binanın sırrı çözülüyor... Kamulaştırma şartlarına uyuldu mu?" haberiyle de binayla ilgili yeni bilgileri kamuoyuna duyurmuştu... Söz konusu çok katlı inşaatın yapıldığı yerin Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenibağlar'da kamulaştırma yapılan alanlardan biri olduğu ortaya çıkmıştı. 476 ada 46 parsel üzerinde bulunan 831 metrekarelik arsanın Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılı öncesinde "sosyal ve kültürel tesis alanı" olmak üzere kamulaştırma yapılmış, ancak kamulaştırma sürecinde de sıkıntılar yaşandığı öğrenilmişti. 

Uzmanlara göre, bu arsada yapılacak herhangi bir inşaatın kamulaştırma şartlarına ve "sosyal ve kültürel tesis alanı" mevzuatına uygun olması gerekiyordu. Mevzuata göre, "sosyal ve kültürel tesis alanlarının", "Kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınma evi, şefkat evleri gibi kullanımlara ayrılan alanlar olabileceği" belirtiliyordu... 

3 yıldızlı otel olacakmış!
EskisehirHaber.com  söz konusu inşaatla ilgili çok konuşulacak ve soru işaretleri yaratan yeni bilgilere ulaştı... Büyükşehir ve Tepebaşı belediyelerinin bu süre zarfında hiçbir açıklama yapmadığı inşaatın 3 yıldızlı otel inşaatı olduğu ortaya çıktı. 

İşte  sözleşme... 

EskisehirHaber.com, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin "sosyal ve kültürel tesis alanı" olarak kamulaştırdığı alan için 2015 yılında bir firmayla imzaladığı sözleşmeye ulaştı... 

Sözleşmede, "yaptırılacak en az 3 yıldızlı otelin, 30 yıllık işletme ve irtifak hakkı verilmesi karşılığında tüm masraflarının irtifak hakkı sahibi tarafından karşılanmak suretiyle yaptırılacağı ve işletileceği" belirtiliyor. 
Yani, 2 Ekim 2015 tarihli sözleşmeye göre, "sosyal ve kültürel tesis alanı" olmak üzere kamulaştırma yapılan alana, "en az üç yıldızlı otel" yapılmak üzere Estur Otelcilik A.Ş. adlı firma ile bir sözleşme imzalanmış... Sözleşmeye göre bu otelin 30 yıllık işletme ve irtifak hakkı da bu firmaya bırakılıyor.


Büyükşehir Genel Sekreteri Engin Çakmak'ın eşi Sevil Çakmak'ın noter olduğu Sivrihisar'da imzalanmış 
Sözleşme ile ilgili çok dikkat çeken ayrıntılardan biri de Sivrihisar Noterliği'nde imzalanmış olması... Çünkü 2015 yılında sözlemenin imzalandığı Sivrihisar Noteri Sevil Çakmak, aynı zamanda o dönemde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan Engin Çakmak'ın da eşi... Neden Eskişehir'deki bir noterin tercih edilmediği, Sivrihisar Noteri Sevil Çakmak'ın noterliğinde bu sözleşmenin imzalandığı merak konusu ve kafalarda soru işaretleri yarattı... 

İnşaatı yapan aynı firma mı, başka firma mı?

Merak edilen bir diğer ayrıntı da... Sözleşme imzalanan firma ile inşaatı yapan firmanın aynı olup olmadığı? Sözleşme imzalanan firmanın, inşaat yapımını başka bir firmaya vermesi mevzuata uygun mu?
Ortaya çıkan bu sözleşme, EskisehirHaber.com'un haberleri sonrasında Eskişehir'in günlerdir tartıştığı kentin en değerli alanlarından birine yapılan inşaatla ilgili birçok soruyu da beraberinde getirdi...

ESKİŞEHİRLİLER BU SORULARA CEVAP BEKLİYOR...

-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin "sosyal ve kültürel tesis alanı" olmak üzere kamulaştırdığı böyle bir alana, "üç yıldızlı otel" yapılması için sözleşme yapması kamulaştırma şartlarına, yasalara ve mevzuata uygun mu?

-Söz konusu inşaat ve proje ile ilgili Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 2015'ten bu yana neden kamuoyunu bilgilendirici bir açıklama yapmadı, bu alana ne yapılacağına dair bir basın bülteni paylaşmadı?

-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili kentteki diğer tüm inşaatların künyesi bulunurken, neden bu inşaatın künyesi bulunmuyordu?

-Eğer kamulaştırma şartlarına uyulmadıysa ve mevzuata uygun olmayan bir sözleşme ile böyle bir inşaat yapıldığı belirlenirse, kamulaştırma yapılan alanın önceki hak sahiplerinin dava açma durumu doğabilir mi? 

-Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, bu inşaatla ilgili sözleşmeyi neden Sivrihisar Noteri'nde imzalayıp onaylatmayı tercih etti? Neden o dönem Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri olan Engin Çakmak'ın eşi Sevil Çakmak'ın noter olduğu Sivrihisar Noteri tercih edildi?

-Sözleşme yapan firma ile inşaatı yapan firma aynı mı? Farklı ise ve sözleşme yapılan firma işi başka bir yükleniciye verdiyse bu durum mevzuata uygun mu?

-Eskişehir Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyeleri, Haller Gençlik Merkezi yanındaki aylardır konuşulan ve çok merak edilen bu künyesiz inşaatla ilgili bir açıklama yapacak mı, bu sorulara cevap verecek mi?

ESKİSEHİRHABER.COM GÜNDEME TAŞIMIŞTI... ÖNCEKİ HABERLERİMİZİ OKUMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK VE GÖRSELLERE TIKLAYIN... 

Bu inşaat neyin nesi? Eskişehir'in göbeğinde künyesiz inşaat!

Bu inşaat neyin nesi? Eskişehir'in göbeğinde künyesiz inşaat!

O binanın sırrı çözülüyor... Kamulaştırma şartlarına uyuldu mu?

O binanın sırrı çözülüyor... Kamulaştırma şartlarına uyuldu mu?