Türk yemeklerinin olmazsa olmazı kuru soğan haftanın zam şampiyonu oldu. Kuru soğan, son haftalarda fiyatı en çok yükselen gıda ürünleri arasında yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Nisan Ayı fiyatı en çok değişiklik gösteren ürünlerden biri de kuru soğan oldu. Pazar tezgahlarında kilogramı 10 ila 15 liradan satılan kuru soğan yaşanan artışlarla beraber kilogramı 25 ila 30 liraya kadar yükseldi. Kuru soğanın fiyatındaki artışın sebepleriyle ilgili Yaş Sebze Meyve Balıkçılar ve Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek değerlendirmelerde bulundu.

“SOĞANDA YÜZDE 68 FİRE VERİLDİ”

Kuru soğanda bu yıl bir hastalık yaşandığını kaydeden Çiçek, hastalıktan dolayı soğanda yüzde 68 fire verildiğini dile getirdi. Çiçek, “Depoya koyulan soğanların raf ömrü kısaldı. Tüccarın deposuna koyduğu kuru soğanın yüzde 68 çürüme yaşandı. Yaşanan çürüme tüccarın maliyetini 17 -18 liralara çıkarttı. Arz talep dengesinden dolayı soğan bu yıl hale 22 lira geldi. Tüm bunlardan dolayı kuru soğanın kilogramı Pazar tezgâhlarında 30 liraya kadar çıktı” şeklinde konuştu.

“BU FİYAT KISA BİR DÖNEM GEÇERLİ”

Adana’da kuru soğanın çıktığını belirten Çiçek, Adana’da çıkan yeni kuru soğanların kenttin hâline geldiğini dile getirdi. Çiçek, “Yeni söküm bu yılın yeni hâsılatı kuru soğan hâlimize geldi. Yağışlardan dolayı sökülüşün olmasına karşın 1 hafta sonra soğanın bollaşacaktır. Bu fiyatlar kısa bir dönem geçerli olacaktır. Kuru soğan yeniden eski fiyatına geri dönecektir. Soğana 3 ay içerinde yüzde 100 zam geldiği doğru ama Türkiye’de her şeye zam geldi. Soğanın ekimi de bu yıl bol, fiyatı düşecektir” dedi.