Eskişehir’de TMO’dan Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek Alım Rekoru!
Eskişehir’de TMO’dan Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek Alım Rekoru!
İçeriği Görüntüle

Havaların serinlemesi ve kombilerin yeniden devreye girmesiyle doğal gaz faturalarında uygulanan kademe sistemi gündeme geldi. Nisan ayında başlayan uygulamada, belirlenen tüketim sınırını aşan abonelerin o aya ait tüketiminin tamamı yüksek kademeden ücretlendiriliyor.

İki Kademe Arasında Yüzde 70 Fark Var

BOTAŞ’ın 4 Nisan’dan itibaren geçerli tarifesinde konutlar için Kademe-1 metreküp fiyatı 10,62 lira olarak uygulanıyor. Kademe-2’de ise metreküp fiyatı 18 liraya yükseliyor.

İki tarife arasındaki yaklaşık yüzde 70’lik fiyat farkı, tüketim sınırının aşılması durumunda faturada ciddi artışa neden olabiliyor. Hesaplanan tutara sistem kullanım bedeli ve vergiler de ekleniyor.

Yalnızca Aşılan Miktar Hesaplanmıyor

Kademe sisteminde sınır aşıldığında yalnızca limitin üzerindeki tüketim yüksek tarifeye geçmiyor. Abonenin o ay gerçekleştirdiği toplam tüketim Kademe-2 fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Bu nedenle belirlenen sınırın küçük bir miktarla aşılması bile aylık faturanın tamamının yüksek kademeden ücretlendirilmesine yol açabiliyor.

Limitler İllere ve Aylara Göre Değişiyor

Tüketim sınırları, illerin iklim koşulları ve geçmiş dönemlerdeki tüketim miktarları dikkate alınarak belirleniyor. Limitler hem şehirden şehre hem de aylara göre farklılık gösteriyor.

İki Ayı Kapsayan Fatura Nasıl Hesaplanıyor?

Faturanın iki farklı ayı kapsaması durumunda, her ay için günlük ortalama tüketim limiti ayrı ayrı hesaplanıyor. Böylece tüketimin hangi aya ait olduğu dikkate alınarak kademe belirleniyor.

Merkezî sistemle ısınan binalarda ise binanın toplam doğal gaz tüketimi hane sayısına bölünüyor. Kademe hesabı, hane başına düşen tüketim miktarı üzerinden yapılıyor.