İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, bir yıl içerisinde 3 sefer zam talebinde bulunduğunu ama una en az 5 sefer, mazota da her gün zam geldiğini söyleyerek, “Ekmek temel gıda, olmazsa olmaz en asgariyi düşünerek ekmek zammı talep ediyoruz. Bizde insanız, işçi bulamıyoruz, maaşı az buluyorlar normal olarak. Ekmeğe zamları yansıtamıyoruz bizim sorunlarımız çok. Bölgede birçok fırıncı dükkân kapattı ve kapatmak için bir ümit yılbaşını bekleyen fırıncılarda var. Bu işi maddi yönünden ve işçilik yönünden yapamıyoruz kapatmak zorundayız diyen çok fırıncı var” dedi.

Başlıksız-2-3

Temel gıda maddesi olan ekmek, yeni zam beklentisiyle gündemde. Eskişehir’de şu an 200 gram somun ekmek 4 liradan satılıyor. Fırıncılar ise artan un fiyatları, işçilik, enerji ve diğer giderleri gerekçe göstererek ekmek fiyatının zamlanması gerektiğini dile getiriyor.

4 TL’nin fırıncıyı kurtarmadığını ve zam beklentilerinin olduğunu ifade eden İç Anadolu Fırın İşletmecileri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, elektriğe, doğalgaza, una, mayaya zam geldiğini ve zamların fırıncıya 30-40 bin lira aylık girdi oluşturduğunu anlattı.

Girdiler arttı fırıncının elinde bir şey kalmadığını aktaran Mülazımoğlu, “Yılbaşını zor götürürüz bu gidişle. İşçi maliyetlerini saymazsak eğer 5 lira bizi götürür ama işçi fiyatları da yükselecek. Asgari ücrete zam gelince diğer girdilere de zam geliyor. 5 liranın ne kadar bizi idare edebileceğini tahmin edemiyoruz çünkü her gün zam geliyor. 190 liraya aldığım maya bugün 360 lira. Maya olmazsa olmaz. Bir mayaya bile bu kadar zam yapılıyorsa ben diğer girdilerimi zam yapmadan nasıl karşılayacağım.” diye anlattı.

Bir yıl içerisinde 3 sefer zam talebinde bulunduğunu ama una en az 5 sefer, mazota da her gün zam geldiğini söyleyen Mülazımoğlu, “Ekmek temel gıda, olmazsa olmaz en asgariyi düşünerek ekmek zammı talep ediyoruz. Bizde insanız, işçi bulamıyoruz, maaşı az buluyorlar normal olarak. Ekmeğe zamları yansıtamıyoruz bizim sorunlarımız çok. Bölgede birçok fırıncı dükkân kapattı ve kapatmak için bir ümit yılbaşını bekleyen fırıncılarda var. Bu işi maddi yönünden ve işçilik yönünden yapamıyoruz kapatmak zorundayız diyen çok fırıncı var” diye belirtti.

Maya fiyatlarından çok mustarip olduklarını dile getiren Has ekmek fırını sahibi Yusuf Kaya, “Maya hemen hemen kolide 100 lira arttı. Girdilerimiz arttı genel olarak. Ürünlere zam gelirse ekmeğe de zam yapılmalı 4 lira kurtarmaz çünkü. Asgari ücret bizi çok etkiliyor. Elemanlar asgari ücretin bir tık üstünde çalışıyor ona zam gelirse ekmeğe de zam yapmak zorundayız. Yani asgari ücretin gidişatına göre ekmek zammı da ona paralel hareket edecektir. Dünden kalma ekmek 2 lira. Talep çok. Geçen yıla oranla dünden kalan ekmeğe talep arttı. Her geçen günde artmaya devam ediyor.” dedi.