Eskişehir Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlenen Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) Eğitim Semineri ve İstişare Toplantısı'nda yapılan değişiklikleri değerlendirdi.

Suat Er, seminere Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül ve bölge başkanlarının katıldığını aktardı.

Verimli bir seminer olduğunu dile getiren Er, “Şu anda kooperatiflerin en büyük sıkıntısı plasman sıkıntısı. Bakanımızın o sıkıntıyı gidereceğini anladık. Plasmanımız, daha biz oradayken bakan bey konuşurken geldi.” dedi.

Faizlerin 7,5, limitlerin 500, yatırım kredisinin 1 buçuk milyon olmasının esnafa çok cazip geldiğini ifade eden Er, “Böyle bir faizle böyle bir kredi dünyada yok. İnsanlarda bundan faydalanmak istiyor. Almayacak insanlarda bu krediyi kullanmak istiyor. Uzun süredir burada görev yaptığım için söylüyorum, böyle bir müracaat böyle bir talep ben daha önce görmedim. Daha önce 100 kişinin sırada beklediğini hiç yaşamadım. 500 bini gözümüzde büyütüyoruz ama bir taksicinin taksisini değiştiremiyor. Toplantımızın çok verimli geçtiğine inanıyorum. Bakanımız, Halkbankası genel müdürümüz, genel başkanımız bu esnafa müjdeli haberleri orada verdi. 4-5 ay bu plasmanın düzenli bir şekilde geleceğini hem Halkbankası genel müdürümüz hem de sayın bakanımız açıkladılar.” şeklinde konuştu.

Geri dönüşlerde endişelerinin olduğunu aktaran Er, “Çok cazip bir kredi olduğu için talep çok fazla. 2022 yılında 10 ayda dağıttığımız para 400 milyon. Birde bizim genel kurullarımız 2024'ün 1. ayındaydı. Seminerde sayın genel başkanımızın açıklaması ile genel kurullarımız öne çekildi. Türkiye genelindeki esnaf kredi kefalet kooperatif genel kurullarını Ocak ayı içerinde bitirilmesi için ricada bulundu. Bölge genel kurulları ve genel merkez genel kurulu Ocak- Şubat ayında bitirilsin diye talimat verildi. Bizde genel kurulumuzu 1. ayın içerinde yapmayı planlıyoruz.” diye belirtti.