Kuraklık İçin Kritik Toplantı
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda, Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Yönetimi bir araya geldi. Toplantıda tarımsal kuraklıkla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar ve eylem planları değerlendirildi.
Toplantı, Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında gerçekleştirildi. Programa, Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyon üyeleri, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uzmanları katıldı.
Uzman Sunumlarıyla Başladı
Toplantı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Tuncay Burhan ile Mühendis Kemal Pekdoğan’ın sunumlarıyla başladı. Sunumlarda, tarımsal kuraklıkla mücadele stratejileri ve su yönetimi konuları detaylı şekilde ele alındı.
Kurulun, 1 Şubat 2022 tarihli ve 5140 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 23 Temmuz 2022 tarihli yönetmelik kapsamında çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi. Bu çerçevede İl Kuraklık Eylem Planı uygulamaları ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliği üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Barajlar ve Su Kaynakları Masada
Toplantıda Eskişehir’de içme suyu ve tarımsal sulamada kullanılan mevcut su miktarı, barajların doluluk oranları ve su kaynaklarının genel durumu ele alındı. Meteorolojik veriler de toplantının önemli başlıkları arasında yer aldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada, 1 Ekim 2025 ile 1 Mart 2026 tarihleri arasında yağış miktarının yaklaşık 224,2 milimetre olarak gerçekleştiği ve bu değerin uzun yıllar ortalaması olan 164,4 milimetrenin üzerinde olduğu ifade edildi.
Tarımda Gelişim Sürüyor
Açıklamada, mevcut durumda sulu ve kuru tarım alanlarında çıkış ve gelişim problemi görülmediği, hububatların kardeşlenme evresini tamamladığı belirtildi. Ekili alanların gelişimi ve verimliliği açısından önümüzdeki aylarda gerçekleşecek yağışların belirleyici olacağı vurgulandı.
Su Tasarrufu Vurgusu
Toplantının sonunda katılımcıların görüş ve önerileri alındı. Yapılan değerlendirmelerde, suyun her alanda tasarruflu kullanılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekildi. Kuraklıkla mücadelede planlı su yönetiminin kritik rol oynadığı ifade edildi.




