Eskişehir’de orman yangını riskini en aza indirmek amacıyla ormanlık alanlara girişler yasaklanıyor. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunan ormanlık alanlara giriş yasağı 15 Haziran itibarıyla başlayacak.

Eskişehir’de 18 Mayıs 2026 tarihinde Vali Dr. Erdinç Yılmaz başkanlığında toplanan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu tarafından alınan karar kapsamında, ormanlara giriş yasağı 15 Haziran-15 Ekim 2026 tarihleri arasında uygulanacak.

Denetimler Sıklaştırılacak

Karar doğrultusunda ormanlık alanlara giriş ve çıkış yasaklarının denetlenmesi amacıyla orman işletme müdürlükleri ekipleri, jandarma ve diğer görevliler tarafından devriyeler gerçekleştirilecek. Yasağa uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacak ve adli işlem başlatılacak.

Yangın Riskine Karşı Karar Alındı

Kararın; Eskişehir’de yaz ayları boyunca hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin beklenmesi ve nüfus hareketliliğine bağlı olarak orman yangınlarında artış olabileceği tahmini üzerine alındığı belirtildi.

Uygulamanın, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri ile İçişleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca hayata geçirileceği bildirildi.

İlgili Bölgelerde Ateş Yakmak Yasaklandı

Ormanlık alanlarda sosyal ve sportif etkinlikler, doğa yürüyüşleri ve bisiklet gezileri; orman parkları ve izin verilen yerler dışında yapılamayacak. 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 76. maddesi gereği anız ve bağ-bahçe temizliği ile mangal, semaver ve benzeri amaçlarla kontrollü de olsa ateş yakmak gibi yangına sebep olabilecek her türlü eylem yasaklandı.

Bazı Alanlar Kapsam Dışında Tutuldu

Orman parkları, resmi kuruluşu olan ve faal piknik-mesire yerleri, ekoturizm alanları, milli park ve tabiat parkı alanları ile resmi görevliler yasak kapsamı dışında tutuldu.

Özel olarak piknik yapmak için ayrılmış yerlerde vatandaşların orman yangınlarına karşı duyarlı olmaları ve yaktıkları ateşi söndürmeleri konusunda gezici ekipler ve yayın organları aracılığıyla uyarılacağı belirtildi. Orman idaresinin tespit ettiği alanlar dışında yangın mevsimi boyunca piknik yapmak yasak olacak.

Eskişehir’de Ateşli Piknik Yapılabilecek Yerler Açıklandı

Eskişehir’de gündüz saatlerinde ateşli piknik yapılmasına izin verilen orman parkları açıklandı. Listede yer alan izinli orman parklarında yapılan dumanlı piknikler saat 20:30 itibarıyla sona erdirilecek. Ekoturizm alanlarında ise ateşli piknik yapmak yasak olacak; doğa yürüyüşü ile sosyal ve sportif faaliyetler yapılabilecek.

Bu kapsamda Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü, Eskişehir Orman İşletme Müdürlüğü, Mihalıççık Orman İşletme Müdürlüğü, Seyitgazi Orman İşletme Müdürlüğü, Eskişehir ekoturizm alanları, Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, sorumluluk alanında yer alan şu alanlarda ateşli piknik yapılması serbest bırakıldı:

Çatacık Orman İşletme Müdürlüğü;

-Sakarıılıca Konaklamasız Orman Parkı

-Şoförler Çeşmesi Konaklamasız Orman Parkı

Eskişehir Orman İşletme Müdürlüğü;

-Kocakır Konaklamasız Orman Parkı

-Eskişehir Konaklamasız Orman Parkı(Kent Ormanı)

Eskişehir Yolunda Korkutan Kaza! Kamyonet Su Kanalına Devrildi!
Eskişehir Yolunda Korkutan Kaza! Kamyonet Su Kanalına Devrildi!
İçeriği Görüntüle

-Fidanlık Konaklamasız Orman Parkı

-İnönü C Tepesi Konaklamasız Orman Parkı

-Akpınar Konaklamasız Orman Parkı

-Şelale Konaklamalı Orman Parkı

Mihalıççık Orman İşletme Müdürlüğü;

-Çatacık Konaklamasız Orman Parkı

-Kalburcu Konaklamalı Orman Parkı

Seyitgazi Orman İşletme Müdürlüğü

-Han Konaklamasız Orman Parkı

Eskişehir Ekoturizm Alanları

-Çatacık Yürüyüş yolu Ekoturizm Alanı

-Eskişehir Ekoturizm Alanı

-Eskişehir Kocakır Terapi Ormanı Ekoturizm Alanı

-Eskişehir Hippoterapi Ekoturizm Alanı

-Karaakbaba Ekoturizm Alanı

Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü

-Musaözü Tabiat Parkı

-Yunus Emre Tabiat Parkı

-Kanlıpınar Tabat Parkı

Vatandaşlara Önemli Uyarı!

Yetkililer, orman yangınları açısından üzücü durumlarla karşılaşılmaması için vatandaşların duyarlı davranmasını istedi. Ormanlık alanlarda ateş ve duman görülmesi halinde 112 ihbar hattına bilgi verilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca bu konuda resmi açıklamalar dışında bilgi kaynaklarına itibar edilmemesi istendi.