Günyüzü ilçesinde, tarım alanlarının modern borulu sulama sistemleriyle donatılmasını sağlayacak olan "Eskişehir Yukarı Sakarya İlyaspaşa Sulaması" projesi hızla ilerliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, bu projeyle modern sulama yöntemlerini yaygınlaştırarak tarımsal verimliliği artırmayı, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en üst düzeyde fayda sağlamayı ve yerleşim alanlarını taşkınlardan korumayı hedefliyor. Ayrıca, suyun sürdürülebilir yönetimiyle içilebilir su teminini de amaçlıyor.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, proje kapsamında Günyüzü ilçesindeki arazilerde modern borulu sulama sistemlerinin kurulmasıyla ilgili çalışmaların hızla ilerlediğini belirtti. Proje tamamlandığında, Eskişehir ili Günyüzü ilçesine bağlı İlyaspaşa, Gürpınar, Yenidoğan, Çakmak, Türktaciri ve Kabak mahallelerinde toplam 44 bin 730 dekarlık tarım arazisinin modern sulama sistemleriyle sulanacağını vurguladı. Bölgede uygulanacak sulama sistemiyle dekar başına 9 bin 500 TL gelir artışı sağlanması ve ülke ekonomisine yıllık 425 milyon TL katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca, projenin tamamlanmasıyla 9 bin kişiye istihdam alanı oluşturulması planlanıyor.

Projenin kaynak tesisi Eskişehir Gökpınar Barajı olup, bugüne kadar farklı çaplardaki CTP boruların 12 bin 800 metrelik kısmı ile bin 100 milimetre çapındaki çelik borunun bin 300 metrelik kısmı döşendi. 2024 yılı içerisinde toplam 66 bin metre boru imalatı yapılması ve 15 bin dekar araziye su verilmesi planlanıyor.