Ürettikleri hidrojen enerjisi ile çalışan araçlarıyla bu yıl yarıştığı Teknofest’te ikinci olan, daha önce de Avrupa üçüncülüğü ve dördüncülüğü elde eden ‘Hidroana’ ekibi de açtığı stant ile öğrencilerin dikkatini çekti.
Hidrojen enerjisini kullanarak ürettikleri araçlarla çeşitli dereceler aldıklarını söyleyen Hidroana pilotu Esra Ertem şu ifadeleri kullandı;
Hidrojen enerjisi ile çalışan otomobil üreten Hidroana ekibinin pilotu Esra Ertem, ürettikleri aracın sadece 1 metreküp hidrojen ile 378 kilometre yol kat ettiğini söylerken, kendilerinden önceki dönemlerden öğrendikleri bilgileri yeni insanlara öğretmek için yeni proje arkadaşları aradıklarını ve hali hazırda devam eden projelerinde daha iyi sonuçlar alabilmek için çalıştıklarını ifade etti.
“Hidrona olarak iki kategoride yarışıyoruz. Bir tanesi prototip kategorisi, bir tanesi de ‘Urban’ konsepti, gördüğünüz gibi Teknofest’e katıldığımız Dorion aracımız burada. Dorion aracımız bu yıl TÜBİTAK Teknofest yarışlarında Türkiye ikinciliğini elde etti. Diğer kategoride, yani prototip kategorisinde yarışan aracımız ise Shell'le Avrupa yarışına gitti. Geçen yıl Avrupa üçüncüsü, bu yıl Avrupa dördüncüsü olduk. Her zaman daha ileriye gitmek için çalışmalarımızı arttırarak devam ediyoruz. Geçen yıl Avrupa üçüncülüğünü bir metreküp hidrojenle üç 378 kilometre yol katederek ettik. Geçen yıl skorumuz 378 iken, bu yıl 440 ile Avrupa dördüncüsü olduk. Daima ileriyi hedefliyoruz.
Bu yıl bu oryantasyon şenliklerinde yeni üyeler almak istiyoruz çünkü takımımızda usta çırak ilişkisi var. Biz öğrendiklerimizi üst dönemlerden öğrendik ve aynı şekilde bayrağı daha ileri taşımak için yeni gelen arkadaşlarımıza bildiklerimizi aktarmak istiyoruz. Bu nedenle burada hem takımımızı tanıtıyoruz hem de başarılarımızla gurur duyarak, burada sesimizi duyurmak istiyoruz. Ayrıca yeni üye arkadaşlarımızı da bekliyoruz. Yarışlar verimlilik üzerine oluyor ve biz hidrojen enerjisini baz alıyoruz. Prototip aracımızda yüzde 100 hidrojen enerjisini kullanıyoruz. Burada yakıt hücresi sistemi var. O yakıt hücresi sistemiyle enerji elde ediyoruz. TÜBİTAK'ta da hibrit bir aracımız var. Hem elektrik enerjisi hem de hidrojen enerjisiyle çalışıyor ve temel baz aldığımız şey verimlilik olduğu için en verimli sistemi en optimum koşulda kullanmaya çalışıyoruz."