Odunpazarı Kent Konseyi tarafından şu yazılı açıklama yapıldı;

"8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü, kadınların geçmiş zamanlardan bu yana haklarını elde etmek için ilmek ilmek verdiği mücadeleyi vurgulaması açısından çok kıymetlidir.

6 Şubat 2023 tarihinde ülkemiz topraklarında meydana gelen deprem felaketi hepimizi ve özellikle deprem bölgesinde yaşayan kadınları derinden etkilemiştir. Yaşanan son felaket ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği kaynaklı istihdam, kadına yönelik şiddet, istismar, taciz, kadın cinayetleri, emek mücadelesi gibi temel kadın sorunlarının varlığına yenileri eklenmiştir.

Bu tür felaketlerde dezavantajlı olan gruplar ne yazıktır ki daha da kırılgan bir hale gelmektedir. Depremin en yıkıcı etkilerini kadınlar ve çocuklar yaşıyor. Kadınlar kalacak yer bulamıyor; soğuk, açlık, güvenlik gibi sorunlarla mücadele etmek zorunda bırakılıyor. Zaten yoksullukla mücadele eden kadınlar deprem sonrasında iyice mülksüzleşip, yoksullaştı. Deprem bölgesinde yemek yapmak, soba kurmak, çocuk bakmak gibi işler depremzede kadınların sırtına yükleniyor. Deprem sonrası artan hijyen sorunlarıyla birlikte kadınların bakım emeği yükü katlandı, ped ve hijyen ürünlerine olan ihtiyaçları arttı. Kadınlar tuvalet, duş gibi alanlarının uzakta olması, geceleri buraların güvenli olmaması sebebiyle yıkılma riskli evlerinde bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Depremde evi ağır hasar aldığı için boşandığı erkeğin evine dönmek zorunda kalan Alev Altun; uyuduğu sırada boşandığı erkeğin saldırısına uğradı! Kadınlara güvenli alan sağlayamayan, cezasızlık politikalarıyla erkekleri cesaretlendiren siyasal iktidar, kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin sorumlusudur! Bu süreçte kadınların seslerini duymak için daha çok çaba sarf etmek, kadınların ihtiyaç ve taleplerini iletebilecekleri olanak ve araçları oluşturmak hayati bir öneme sahiptir.

Ülkece bu karanlıktan çıkmaya çalışırken; bizler de şehrimize deprem bölgesinden gelen bireylerimizin talepleri doğrultusunda süreçleri yürütüyor, onlara bu karanlık dönemde ışık olmaya çalışıyoruz. Ancak bu iyi niyetli çabalar; bireylerin gerçekte var olan gereksinimleri tespit edilmeden yapıldığında faydadan çok zarara sebebiyet verdiğini de gözlemliyoruz. Şehrimizdeki her kişi ve kurumdan depremden etkilenmiş bireylerimizin ruhundaki çatlakları onarmaktan ziyade onları daha çok örseleyebilen eylemlerden kaçınmasını talep ediyoruz. Yaşadığımız bu karanlık günlerde hep beraber aydınlanmamız için ışığımızı onların gözlerine doğrudan tutarak değil; önlemler alarak, gözlem yaparak, gerek gereksinimleri belirleyerek koordineli bir biçimde sürecin yürütülmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Odunpazarı Kent Konseyi olarak başta Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına sesleniyor, deprem bölgesinden gelen kadınların ve çocukların gerçek ihtiyaçlarının ivedilikle tespit edilmesini, beslenme, barınma, güvenlik, yemek ve hijyenik ihtiyaçlar gibi temel ihtiyaçlarının sağlanmasını talep ediyor, kadınların ihtiyaçlarının ivedilikle koordineli bir şekilde giderilmesini talep ediyoruz.

Kadın mücadelesinin yanında olduğumuzu bildiriyor, kadınların insan hak ve onuruna uygun şekilde yaşamaları için birlikte mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz."