Eskişehir’de yaşayan 8 yaşındaki Mehmet Emir Özbakan, 1 buçuk yaşındayken ailesiyle birlikte Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesine cenazeye gittiği sırada Batı Nil virüsünü taşıyan bir sivrisinek tarafından ısırıldı. Sağlıklı bir çocukken enfeksiyonun ardından yatağa bağımlı hale gelen Mehmet Emir’in tedavi süreci 6 buçuk yıldır devam ediyor.

Olayın ardından yapılan tıbbi incelemelerde, sivrisinek ısırığıyla vücuduna Batı Nil virüsünün geçtiği ve virüsün beyinde enfeksiyona yol açtığı belirlendi. Enfeksiyon sonrası ciddi sağlık sorunları yaşayan küçük çocuk, uzun bir süre hortumla beslenmek zorunda kaldı.

Milyonda bir görülen bu sağlık durumu karşısında tedavi süreci başlatılan Mehmet Emir, zaman içerisinde bazı hareket yetilerini yeniden kazandı. Fizik tedavi ve çeşitli medikal müdahalelerle beslenme hortumundan kurtulan Mehmet Emir’in sağlık durumu dikkatle takip ediliyor.

Tedavi Sürecinde İlerleme Kaydedildi

Yapılan muayenelerin ardından Mehmet Emir Özbakan’ın fizik tedaviye alınmasına karar verildi. Fizyoterapistler eşliğinde yürütülen tedaviler sonucunda hortumla beslenmeye son verildi ve Mehmet Emir önemli ölçüde hareket kabiliyeti kazandı. Ancak 8 yaşındaki Mehmet Emir halen başını sabit tutmakta zorlanıyor.

Bebek arabasının artık yetersiz kalması nedeniyle Mehmet Emir’in engelli puseti kullanması gerekiyor. Yaklaşık 60 bin lira değerinde olan bu pusetin maliyetini karşılamakta aile güçlük çekiyor.

Sivrisinek Isırığı Minik Çocuğun Hayatını KararttıSivrisinek Isırığı Minik Çocuğun Hayatını Kararttı

Yürüyüp Konuşabiliyordu, Sivrisinek Isırdı ve O Günden Beri Bu Halde

Oğlunun yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle büyük üzüntü duyan ve 6 buçuk yıldır tedavi süreciyle ilgilenen anne N.Ö., yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

"Biz Emirdağ’a cenaze evine gitmiştik. Emir o zaman 1 buçuk yaşındaydı, yürüyüp konuşabiliyordu. Orada Emir’i bir sivrisinek ısırdı, sonrasında uyudu uyandı ve o günden beri de bu halde. Şu an 8 yaşında, yaklaşık 6 buçuk senedir her gün fizik tedaviye gidip geliyoruz. Bu hastalığın bir çaresini arıyoruz. Önceden yürüyüp konuşuyordu, normal bir çocuktu. Doktorlar sivrisinek ısırığının beynine enfeksiyon yaydığını ve ondan dolayı bu hale geldiğini söyledi. Tek çaresi fizyoterapistler ve fizik tedavi dediler. Tabii bu süreçte yine de ilerlemeler oldu. Burnundan hortumla besleniyordu onu çıkarttık. Onun dışında hareketlenmeleri de başladı. Bizi algılamaya ve anlamaya başladı. Her gün bu şekilde fizik tedaviye gelip gidiyoruz. Tabii ki o benim evladım, mecbur bakacağım ama keşke en azından bir tedavisi olsa diye uğraşıyoruz, bekliyoruz."

20 Senedir Belki Gördüğüm İkinci Vaka

Mehmet Emir Özbakan’ın fizik tedavisini sürdüren Fizyoterapist Cemil Karadağ, Batı Nil virüsü kaynaklı bu tür vakaların çok nadir görüldüğünü belirtti. Karadağ, yaşanan süreci şu sözlerle aktardı:

“Hastamız bir sinek ısırığı sonucu ‘Batı Nil Virüsü’ hastalığına yakalanmış. 20 senedir belki gördüğüm ikinci vakadır. İlk vakada Hacettepe’de staj yaparken görmüştüm. Bu hastalık çok nadir görülen bir rahatsızlık. Hastamızın 1 buçuk yaşındayken bir sivrisinek ısırması sonucunda beyninde ensefalit dediğimiz iltihaplanma oluşmuş ve bu da hareket merkezini etkilemiş.

Bayram Trafiğinde Eskişehir Güzergâhı İçin Özel Önlem
Bayram Trafiğinde Eskişehir Güzergâhı İçin Özel Önlem
İçeriği Görüntüle

Tabii ilk geldiğinde benimle irtibata geçtiler. Ben olayı daha önceden bildiğim için dedim tamam, ben alırım vakayı. Bu süre zarfında tabii ki bir sürü sıkıntıları vardı sistemik olarak. Onları halletmeye çalıştık en önce. Başını tutamıyordu ve hiçbir şekilde hareket yoktu, tamamen bu şekildeydi. Tıpta bunun çaresi var mıdır, şu an için bildiğim kadarıyla yok.

Benim bildiğim bu vaka Eskişehir’de ilk kez görülüyor. Emir yaklaşık 6 buçuk senedir buraya geliyor. İlk geldiğinde 1 buçuk yaşındaydı, şu an 8 yaşında. Biz yine fizik tedavi açısından eklem hareket açıklığını korumaya çalışacağız, en önemli amacımız bu. 2024 yılında Türkiye’de 6 tane Batı Nil Virüsü vakası olduğu tespit edilmiş. Normalde bu hastalık şöyle bulaşıyor: bu virüsü taşıyan bir sivrisinek 5 kişiyi ısırıyor ama içlerinden 1 kişi hastalığa yakalanıyor. Yani sadece virüs taşıyan sinek 5 kişiyi ısırdığında, o kişilerden birinde hastalık görülme ihtimali var.”

Sivrisinek Isırığı Eskişehirli Minik Çocuğun Hayatını KararttıSivrisinek Isırığı Eskişehirli Minik Çocuğun Hayatını Kararttı

İnşallah Birkaç Gün İçerisinde De Pusetlerimizi Alabiliriz

Mehmet Emir Özbakan’ın ihtiyaç duyduğu engelli pusetine kavuşabilmesi için harekete geçen Emek Mahalle Muhtarı Sibel Akıl, süreci şu sözlerle anlattı:

"Bu güzel aileyle yakın zamanda tanıştık, konuştuk. ‘Bizim bir pusete ihtiyacımız var’ dediler. Mehmet Emir maalesef bir sivrisinek nedeniyle ve onun yaymış olduğu mikrop nedeniyle bu hale gelmiş. Normalde konuşabilen, iyi olan çocuğumuz 1 buçuk yaşından beri yatağa bağımlı bir şekilde kalmış. 6 buçuk yıldır da bir tedavi görüyormuş. Ailesi tedaviye gidip gelirken bebek arabası kullanmışlar. Ama bebek arabası da artık küçük gelmeye başlayınca annesi bir şekilde bize bu sıkıntıyı belirtti.

Öyle olunca dedim ki, ‘Bebek arabası sıkıntı olmayacak mı?’ Sonra annemiz dedi ki, ‘Aslında bir engelli puseti var ama fiyatı çok pahalı.’ Euro bazlı geldiği için tabii, o yüzden. Öyle olunca biz de bir araştırma içerisine girdik. Dün itibariyle de böyle bir kampanya başlattık. Dedik ki, ‘Emir’in pusete ihtiyacı var.’ İşte 60-65 bin civarında, yaklaşık olarak 1.70 boylarına gelene ve 60-70 kilo olana kadar onu rahatlıkla kullanabilir. En azından 10 yıl idare edebilir yani.

Şu an kampanya konusunda bize güzel geri dönüşler oluyor. Allah herkesten razı olsun. İnşallah birkaç gün içerisinde de pusetlerimizi alabiliriz hayırseverlerimizin desteğiyle birlikte. Sonra da Emir rahat rahat gidip gelebilir tedavisi için. Buradan da bir kez daha duyarlı olan herkese çok teşekkür ediyorum."