Yılbaşının yaklaşmasıyla birlikte kutlamayı evinde yapmak isteyen vatandaşlar maliyet hesabı yapmaya başladı. 2023 yılı ekonomik sıkıntılarla geçen bir yıl oldu. Bütçe konusunda sıkıntı yaşayan ya da daha samimi bir ortamda yeni yıla girmek isteyen vatandaşlar ise yılbaşını evinde kutlamak istiyor fakat en sade şekliyle evde yılbaşı kutlamanın maliyeti 3 bin lirayı geçti.

İstikbal Gazetesinden Ceren Kenar'ın haberine göre yılbaşı ruhunu evde yaşatacak vatandaşlar süs eşyası satan yerlerdeki hareketliliği de artırdı. Eskişehir’de süs eşyası satışı yapan Tugay İhtiyar, “Bu sezon yılbaşı hiç beklemediğimiz kadar hızlı geçiyor. Satışlar da güzel ilerliyor. İnsanların eğlenceye çok fazla ihtiyacı var. İnsanlar çok sıkıldı. Bütçeleri dar kalsa dahi eğlenceye çok fazla yönelim var. Bu şekilde stres attıklarını düşünüyoruz” diye konuştu.

İhtiyar, “Mekanlar çok pahalı olduğu için insanlar çevrelerinde 2-3 aile gruplarıyla evlerinde yılbaşı kutlaması yapmayı tercih ediyor. Böyle olunca hem sofra malzemeleri hem süslemeler olsun insanlar evinin içerisinde yılbaşı ruhunu yaşatmaya çalışıyor” ifadelerini de sözlerine ekledi.

EVDE YILBAŞI KUTLAMANIN MALİYETİ NE KADAR?

Ekonomideki sıkıntılı süreç ve fiyatların sürekli artmasıyla birlikte yeni yıl kutlamaları da dışardan daha çok evde tercih edilmeye başlandı fakat evdeki kutlamalar da artık ekonomik değil. Ortalama hesaplara göre, 4 kişilik bir ailenin evde geçireceği en sade yılbaşının maliyeti ortalama 3 bin 200 TL.

BİR AKŞAM YEMEĞİ BİN 250 TL

Yılbaşı yemeği için yapılacak hesaplamalarda; 1 kiloluk pirinç 50 TL, salata malzemeleri 150 TL, bütün hindi ortalama 1000 TL, çorba ise ortalama 50 TL maliyetinde. Yani bir gecelik yemek bin 250 TL’ye mal olacak.

ATIŞTIRMALIKLAR TOPLAMI BİN 500 TL

Atıştırmalık kuruyemiş ve meyve, maliyetine bakılacak olursa, en çok tercih edilen meyvelerden; kilogram ayva 50 TL, muz 25 TL, elma 25 TL, portakal 15 TL, mandalina 15 TL, nar 40 TL. Bu gibi meyvelerin tüketilmesi halinde vatandaşlar en az 170 lira harcama yapmak zorunda kalıyor. Karışık kuruyemişin kilosu ortalama 500 TL’den satılırken kestanenin kilosu ise 180 TL’den satılıyor. İçecek olarak da en az 2 adet 2,5 litre kola alacak olan bir aile 45 TL’den 90 TL ödeme yapacak.

Yılbaşı eğlencesinde eksik olmayan cipsler ise paketi ortalama 30 TL’den satılıyor. En az 2 paket alacak olan bir aile 60 TL ödeme yapacak. Son olarak ise alınacak bir tatlıya ortalama 500 lira ödenecek.

KÜÇÜK BİR YILBAŞI AĞACI SÜSLEMESİ 450 TL

Yeme-içmenin yanı sıra ise evi yılbaşına hazırlayacak süslemelere de bütçe ayıran bir aile, 120 santimetrelik bir yılbaşı ağacına ışıklandırma ve süslemeleri dahil olmak üzere yaklaşık 450 lira harcayacak.