Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye’nin sanayileşme sürecini tamamlamadan üretimden uzaklaşmasının ekonomik ve toplumsal açıdan ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Kesikbaş, erken sanayisizleşme riskine karşı kapsamlı ve güçlü bir sanayi politikası gerektiğini vurguladı.

“Üretimin Azalması Refahın Zayıflaması Demektir”

Sanayinin ekonomi içindeki payının gerilemesinin yalnızca rakamsal bir değişim olmadığını belirten Kesikbaş, üretimin azalmasının ihracat, nitelikli istihdam, teknolojik gelişme ve toplumsal refah üzerinde olumsuz etkiler oluşturacağını ifade etti.

Kesikbaş, “Sanayileşmesini tamamlamadan hizmet sektörüne yönelen bir ekonomi; düşük verimlilik, dışa bağımlılık ve kırılgan büyüme riskiyle karşılaşır” dedi.

Eskişehir’in Üretim Gücüne Vurgu

Hizmet sektörünün değerli olduğunu ancak üretimden kopuk bir hizmet ekonomisinin sürdürülebilir olmadığını belirten Kesikbaş, Eskişehir’in sanayi birikimine dikkat çekti.

Kesikbaş, ‘’Hizmet sektörü elbette değerlidir ancak üretimden kopuk bir hizmet ekonomisi sürdürülebilir değildir. Eskişehir'in havacılık, savunma, raylı sistemler, makine, otomotiv, beyaz eşya, madencilik, seramik ve gıda üretimindeki birikimini korumalıyız" dedi.

“Sanayinin Makinelerden İbaret Olmadığını Anlatmalıyız”

Sanayinin gençler tarafından yorucu, riskli ve geleceği belirsiz bir alan olarak görülmesinin önemli bir sorun olduğunu dile getiren Kesikbaş, gençlerin üretimle yeniden buluşturulması gerektiğini belirtti.

Kesikbaş, "Gençlerimize sanayinin makinelerden ibaret olmadığını anlatmalıyız. Bugünün fabrikalarında yapay zekâ, robotik, yazılım, tasarım ve ileri malzeme teknolojileri konuşuluyor. Gençlerimizi sanayiyle buluşturamazsak, kuşaklar boyunca oluşan üretim kültürümüzü de kaybederiz. Üretim kültürünün zayıflaması; çalışma hayatından toplumsal dayanışmaya kadar uzanan derin sosyolojik sonuçlar doğurur. Mesleki eğitimi güçlendirmeli, gençlerimize güvenli çalışma ortamı, kariyer imkânı ve güçlü bir gelecek sunmalıyız" dedi.

“Yük Yalnızca Üreticinin Omuzlarına Bırakılmamalı”

Sanayide zayıf talep, artan enerji ve işçilik maliyetleri ile yüksek finansman giderlerinin kârlılığı ciddi biçimde aşındırdığını belirten Kesikbaş, sanayicinin zor bir dönemden geçtiğini kaydetti.

Kesikbaş, “Sanayicimiz bir yandan siparişlerdeki daralmayla mücadele ederken diğer yandan üretimi ve istihdamı korumaya çalışıyor. Dezenflasyonun yükü yalnızca üreticinin omuzlarına bırakılmamalıdır” dedi.

Uzun Vadeli Finansman Çağrısı

Eskişehir’in yüksek katma değerli üretimde öncü olabilecek güçlü bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Kesikbaş, "İhracat, dijitalleşme, yeşil dönüşüm ve enerji verimliliği yatırımlarına uzun vadeli, uygun maliyetli finansman sağlamalıyız. Üniversite-sanayi iş birliğini ticarileşme ve patent odaklı geliştirmeli, kritik ara mallarında yerlileşmeyi artırmalıyız’’ değerlendirmesinde bulundu.

Eskişehir’de Denetlenen Firmalara Binlerce Lira Ceza Yağdı!
Eskişehir’de Denetlenen Firmalara Binlerce Lira Ceza Yağdı!
İçeriği Görüntüle

“Eskişehir’in Fabrikalarına ve Gençlerine İnanıyoruz”

Kesikbaş açıklamasınıBiz Eskişehir'in fabrikalarına, mühendislerine, emekçilerine ve gençlerine inanıyoruz. Çünkü biliyoruz ki üretimin olduğu yerde umut, kalkınma ve güçlü bir gelecek vardır" diye konuştu” sözleriyle tamamladı.