Çok güçlü bir kadın, güçlü bir anne bugünkü konuğum

Sadece iş yaşamında değil, annelikte de kahraman…

Övgü değil, gerçek! Azı yok, çoğu var

“Ezgi’yi iki kelimeyle anlatın desem ne söylerdiniz?” sorusuyla başladım röportajıma.

Ezgi'yi anlatmak için iki kelime çok kısıtlayıcı oldu ama en öne çıkan iki kelime “Heyecan” ve “Enerji” olurdu herhalde.

Öyküsü var mı meslek seçiminizin?

İktisat Fakültesi mezunuyum ancak genel olarak para ve ekonomiyle aram hiç iyi olmadı.

Uzun zaman önce insanlar ile bire bir ilişki içinde olacağım bir işin karakterime daha uygun olacağını anlamıştım. İlk işim ilaç mümessilliği idi. Bu işi çok severek yaptım ve başarılı olduğumu düşünüyorum. 
İlaç mümessilliğini bıraktım; çünkü beni daha da mutlu edecek bir alan bulmuştum: Güzellik, kısaca güzelleşme… 

Her kadın gibi güzel görünmeye olan merakımı, insanlarla yüz yüze  ilişki kurma imkanı da veren bu alana kanalize ettim .

Çalışma yaşamında kadın olmanın avantaj ve dezavantajları neler sizce? Başarınızın sırrını açıklar mısınız?
Maalesef iş hayatı erkek egemen… Son yıllarda kadınların da iş hayatında başarılı olabileceğini gösteren onlarca örnek gördük ve görmeye devam edeceğiz.  

İş hayatımda kadın olmanın hiçbir dezavantajını yaşamadım desem yeridir. Tam tersi, şu an yapmakta olduğum işte, erkek olmak dezavantaj getirebilirdi. 

Dezavantaj olarak söyleyebileceğim tek nokta iş yoğunluğu sebebiyle çocuklarıma istediğim kadar zaman ayıramamamdır.

“Başarılı bir kadın, gerçek bir ilişkinin değerini bilir. Lider pozisyondaki kadınların partnerleri de onları destekler. Mutsuz bir evlilik ise onlara göre değildir.” diyor psikologlar doğru mudur sizce? 

Bu sözün canlı bir örneği olabilirim. 

12 yıldır evliyim, eşim oldukça yoğun çalışan bir doktor; ancak bana bu işle ilgili ilk günden bu yana devamlı destek oldu. Özellikle iş yoğunluğu nedeniyle aksayan sosyal sorumlulukların yerine getirilmesinde hep yanımdadır. 

Hiçbir konuda beni kısıtlamaz. 

Yoğun çalışan ve bazı günler bir birini göremeyen ve uzun süre oturup karşılıklı konuşamayan bir çiftiz. Bazen iletişim kazaları yaşadığımız oluyor… 

Bu süreci evliliğimiz için bir test gibi düşünüyoruz ve bu testte gayet iyi gidiyoruz.

İki çocuğunuz var dünya tatlısı, onlarla aranız nasıldır?

Her anne için olduğu gibi, çocuklarım benim için hayattaki en önemli varlıklar. 

Onlarla zaman geçirmek dünya üzerindeki en eğlenceli uğraş. 

İş yoğunluğum sebebiyle birlikte geçirdiğimiz zaman son dönemde biraz azaldı ancak her geçen anımızın kıymetini karşılıklı olarak daha iyi biliyoruz.

Nerede ne zaman karşılaşsam sizinle güler yüzünüz, ses tonunuzdaki neşe insanı mutluluğa davet ediyor, nasıl başarıyorsunuz pozitif olmayı?

Çok teşekkür ederim, böyle düşünmenize çok sevindim. Neşeli olmak, kişinin kolay kolay rol yapabileceği bir şey değil. Genel olarak neşeli bir karakterim. Ufak şeylerden mutlu olabilmeyi genelde beceriyorum. En önemlisi de yaptığım işi çok seviyorum. İnsanlarla etkileşmek, onlarla ilişki içinde bulunmak canım sıkkın olduğu zamanlarda bile keyfimi yerine getirebiliyor.

İş tanımınızın sürekli koşuşturma, kriz ve stres yönetimi ve zorluklarla mücadeleyi gerektiren dinamikleri olduğunu düşünüyorum. Sorum şu olacak: Nasıl başa çıkıyorsunuz?

Tam olarak iş yaşantımı tanımladınız. Son bir yıldır iş yaşamı hayatımın önemli bir kısmını kaplıyor. Çok zorlu, yorucuydu… Zaman zaman umutsuzluğa kapıldığım günler oldu.

Çok çalışkan ve iyi niyetli bir ekiple çalışıyorum. İş yerindeki en büyük şansım bu… Zorlukları aşmamda ekip arkadaşlarımın rolü büyük; onlara teşekkür ediyorum

 İşime olan tutkum, insan sevgim ve ekibim birleşince zorluklarla daha kolay başa çıkar oldum.

Evdeki Ezgi nasıl biridir?

Evdeki Ezgi çok neşeli, eşine ve çocuklarına çok düşkün ancak iş yoğunluğu sebebiyle de zaman zaman yorgun birisi.

Virajlarınız neler oldu hayatta, kırılma anlarınız, zorluklar… Sizi sizden dinleyebilir miyiz?

Kriz anlarının insanlar için fırsat olduğunu düşünürüm. Zorluklar hep doğum sancısıdır ve ortaya çıkacak güzel şeylerin habercisidir. 

Karar verme süreçleri her zaman zordur; çünkü tercih yapmak başka bir şeyden vazgeçmektir. 

Genelde mutlu bir hayatım oldu. Yurtdışında İngilizce eğitimi almak benim hayatımdaki önemli kararlardan birisiydi. Orada yaşadıklarım bana çok şey öğretti. 

Ardından mümessil olarak iş hayatına atılmak benim hayatımdaki önemli dönüm noktalarından biri oldu. 

Evlenmek ve çocuk sahibi olmak, hiç şüphesiz, bir insanı olgunlaştıran, büyüten ve hayata bakışını değiştiren bir tecrübedir. Benim için de böyleydi.

Çalışma yaşamına yeni atılacak kadın adaylara neler söylemek istersiniz? Onlar neyi iyi yapmalı, neyi hiç yapmamalı?

İş yaşamı zorluklarla dolu, hiç bir zaman düz bir hat değil. İnişler ve çıkışlar iş yaşamının bir parçası. 
Olumsuzluklar mutlaka olacaktır ama bu olumsuzlukların yaptığınız işe olan inancınızı sarsmasına izin vermeyin. Kadın olmak iş hayatında kesinlikle bir dezavantaj değildir. Bunu herkes bilmeli.

Yaptığınız işe inanıyorsanız hatalardan ders almak kaydıyla doğru bildiğiniz yolda ilerleyin.
Ev yaşamı işteki performansınıza doğrudan etki eder. Bu sebeple dengeyi korumak gerekir. İş ve ev yaşamında dengeyi sağlamak, iş performansınızı arttıracaktır. 

Ekibinizi seçerken onların sizin çalışanınız değil, yoldaşınız olacağını unutmayın ve bunu onlara hissettirin.
Yolun açık olsun çalışkan ve örnek anne …

RÖPORTAJ - GÜLSEREN ŞENYÜZLÜ