Eskişehir’in Yenibağlar Mahallesi'nde Espark yanında, her ayın ikinci pazar günü kurulan antika pazarında, yüzlerce yıllık kağıt ve madeni paralar tezgahlarda yerini aldı. 1800'lü yıllara kadar uzanan nadir paralar, hem koleksiyonerlerin hem de meraklı vatandaşların ilgisini çekiyor.
Osmanlı dönemine ait parçaların yanı sıra İngiltere gibi yabancı ülke paralarının da yer aldığı pazarda fiyatlar 5 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıkabiliyor. Paraların yanı sıra tarihi pullar da satışa sunuluyor.
Dededen Toruna Aile Mesleğini Sürdürüyor
Antika pazarında 100 yıllık aile mesleğini sürdüren 74 yaşındaki Ali Ulvi Büyükkıdan, 54 yıldır para koleksiyonu yaptığını ve 1,5 yıldır kızının da katılımıyla tezgâh açtığını anlattı.
Koleksiyonuna ilişkin bilgi veren Büyükkıda, “Osmanlı'dan itibaren bir de yabancı paralar var. İngiliz paraları, nümismatikte malum. Yeraltı hariç, çünkü yeraltı yasak. Diğerlerinin hepsini, elimize geçenleri topladık. Pul ile ilgili olarak Filateli Servisi'ne kayıtlı üyeydim. Oradan 25 sene boyunca alım yaptım. Daha sonra filateliyi bıraktım. İş yerimi kapattıktan sonra 'Ne yapayım bunları, satayım, torunlar devam ettirmek isterse ettirsin' dedim" dedi.
5 Lirayla Başlayıp Binlerce Liraya Çıkan Parçalar Var
Büyükkıdan, pazar tezgahında her bütçeye uygun ürün bulunduğuna dikkat çekerek, “Tezgâhımızda 5 lirayla 5 bin lira arasında paralarımız var. "1800'lerin paraları var, evet 250 yıllık paralar mevcut. Şu anda tezgâhımızda 5 lirayla 5 bin lira arasında paralarımız var. Pullar da aynı şekilde 5 lirayla bin lira arasında değişiyor’’ dedi.
Konuya ilişkin detayları paylaşan Büyükkıda ayrıca, ‘’Osmanlı pulları var mesela. Dediğiniz gibi onlar da 1800'lerin, 1900'lerin döneminden. Genelde üniversite öğrencilerimiz ve koleksiyoner olanlar geliyor. Bir de babalarıyla birlikte gelen gençler var. Benim 8-10 tane sürekli müşterim var. Yani yeniden yetişen bir nesil de var, biz onlara yardımcı oluyoruz. Yani 7'den 70'e müşterim var benim. Bizim dedemiz zaten çerçiciydi, yani seyyar satıcı. Dedemizin 50 yıllık bir çerçiciliği vardı. Şu anda yaptığımız işi dededen kalma olarak, yaklaşık 100 yıldır sürdürüyoruz" dedi.