Atilla Açıkgöz, bahçesine hobi amaçlı diktiği böğürtlene talebin artması nedeniyle 7 dönümlük tarlasının 4 dönümünü böğürtlen bahçesine dönüştürdü. Yozgat il genelinde çok az yetiştirilen böğürtlenin fidelerini Adana’dan temin eden Açıkgöz, bu sezon 10 ton civarında ürün bekliyor.

Atilla Açıkgöz, böğürtlen satışında yaptığı uygulama ile de dikkat çekiyor. Açıkgöz, böğürtlen almak için aileleriyle birlikte gelenlere bahçesinin kapısını açıyor. Hem yemelerine hem de ihtiyaçları kadar toplamalarına izin vermekle kalmıyor, bahçesi olanlara bir de böğürtlen fidesi hediye ediyor.

“FAYDALI OLALIM DİYE HOBİ AMAÇLI YAPTIK”

Böğürtlenin kilosunu 80 liradan satan Atilla Açıkgöz, diğer illerde en düşük fiyatın 100 liradan başladığını söyledi. Temmuz ayında başlayan hasadın ağustosun ilk haftasına kadar hasadın devam ettiğini kaydeden Açıkgöz, şunları söyledi:

“BU SENE 8-10 TON ARASINDA BİR ÜRÜN BEKLİYORUZ”

“Kimsede yok, dikensiz. En uygun bunu bulduk, alternatifi olmadığı için. Sorgun'da hiç kimsede yoktu. Faydalı olalım diye hobi amaçlı yaptık. Sonra büyüttük, geliştirdik. Normalde burası 7 dönüm, 4 dönüme kurduk böğürtlen bahçesini. 2 dönüm de çilek var. 

Geçen sene dörtte üçünü soğuk vurmasına rağmen 2 ton ürün aldık. Bu sene yağmurlar iyi Allah’a şükürler olsun, bereketliydi. Dolu da olmadı, afatta olmadı, o yüzden bu sene 8-10 ton arasında bir ürün bekliyoruz. Vatandaş kendisi geliyor, elleriyle topluyor. Ailecek geliyorlar, değişik bir ortamda topluyorlar. Geziyorlar, yiyorlar, içiyorlar, sonra da alışverişini yapıp gidiyorlar. Bunun en çok reçeli yapıyor, sonra marmelat, meyve suyu. Bir de derin dondurucu atılıyor, pastada kullanıyorlar. Kullanım alanı çok fazla. Şifası aşırı derecede çok. Kanserden tut, şeker hastalığına, vücut direncini artırıyor, hepsine de faydalı. Sağlıklı yaşam için böğürtlen uygun. Biz de böğürtleni o yüzden tercih ettik. Vatandaşlar geldiğinde, böğürtlenin fidesini başka yerde bulamaz diye biz fidesini de ürettik. Gelenlere, böğürtlen alanlara da hediye ediyoruz. Her bahçede de 2-3 tane böğürtlen var. Sorgun'dakiler iki hafta önceden böğürtleni yediler, gelip teşekkür ettiler. Böğürtlen normalde temmuzda çıkıyor, bir ay sürüyor. Çiçeğini açıp kapanma süresi bir ay. Biz, günlük 100-150 ya da 200 kilo toplatıyoruz.”

“KENDİ ELLERİMİZLE TOPLUYORUZ”

Bahçeye böğürtlen almak için gelen vatandaşlardan Yeliz Arslan, “Sorgun’da yaşıyorum. Her sene buraya geliyoruz, böğürtlenimizi alıyoruz. Burada kendi ellerimizle topluyoruz hem de yiyoruz. Reçel yapıyoruz. Dolaba koyarız, kışın da kullanmak için. Tadı güzel, çok seviyoruz. Her sene geliyoruz, buradan alıyoruz. Kendi ellerimizle topluyoruz” diye konuştu.