Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Yapılacak Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi geçtiğimiz günlerde TBMM’ye sunuldu.

202 AK Parti milletvekilinin imzasını taşıyan teklife göre, yeşil OSB’lerin TSE tarafından sertifikalandırılması hedefleniyor. Konu ile ilgili Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli’den yorum geldi.

Eskisehirhaber.com’a konuşan Eskişehir OSB Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli şu ifadeleri kullandı;

“Bu çok yeni bir konu. Bu tasarı yasalaşırsa iyi sonuçlar alınır. Eskişehir Türkiye’deki az sayıdaki yeşil organize sanayi bölgesinden birisi. Bu tasarı yasalaştığında TSE’den yeşil organize sanayi bölgesi olduğumuza dair belge alabileceğiz. Organize Sanayi bölgelerinin sorunlarını büyük ölçüde rahatlatacak bir kanun tasarısı. Örneğin Organize Sanayi bölgemizi büyütmekte sorun yaşıyorduk. Yasalaşırsa Eskişehir Büyükşehir Belediyesi dışında hiçbir yerden görüş almamıza gerek kalmayacak. Şu an bu konuda 20 tane kurumdan görüş alıyoruz. Bunları bir araya getirmek veya görüşlerini almak çok zaman kaybına neden oluyor. Hızlı kamulaştırma söz konusu olacak. Atıl durumda olan araziler var. Herhangi bir yatırımcıya arsa tahsisi yapılmış ise en fazla 1 yıl içerisinde inşaat ruhsatı alması gerekiyor. İnşaat ruhsatı aldıktan 2 yıl içerisinde de üretime başlaması gerekiyor. Yönetim kurulu haklı nedenlerle inşaatın bitirilemediğini görürse bir süre daha bu süreci uzatabiliyor. Çeşitli nedenlerle bu inşaatları tamamlayamamış ve atıl duruma düşmüş araziler var. Tapuları da almışlar. Tapusunu alan bir kişi üretime başlamadan herhangi birisine bu tapuyu devredemez. Bu kanun ile 1 defaya mahsus yatırımcı olmak şartı ile devretme hakkı veriyor. İnşaat ruhsatını alıp bitiremeyen kişiye 1 defa daha ruhsat alma hakkı tanıyor. 

İşleri hızlandıran, çözüm odaklı, yatırımcıların önünü açan, arsa üretmeyi kolaylaştıran bir yasa tasarısı olarak görüyoruz. Sanayicilerin seslerine kulak verilmiş bir yasa tasarısı olarak değerlendiriyoruz.”