Sağlık Bakanlığı, “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği”nde kapsamlı bir değişikliğe gitti. Yapılan düzenlemeyle birlikte özel sağlık kuruluşlarının hizmet sunumunda kalite, güvenlik ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda yeni standartlar getirildi. Düzenleme, Sağlıklı Türkiye Yüzyılı hedefleri çerçevesinde hazırlandı.

Tıp Merkezlerine Akreditasyon Zorunluluğu

Yönetmelikte öne çıkan en önemli maddelerden biri, tıp merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından verilen akreditasyon belgesine sahip olma zorunluluğu oldu. Bu belge, sağlık hizmeti sunan merkezlerin belirli kalite standartlarını sağladığını belgeliyor. Bu adımla hasta memnuniyetinin ve hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.

İmha Edilmeseydi Sofralarımıza Girecekti!
İmha Edilmeseydi Sofralarımıza Girecekti!
İçeriği Görüntüle

Doğum Üniteleri ve Kayıt Sistemleri İçin Yeni Kurallar

Tıp merkezlerinde doğum ünitesi açılabilmesi için yeni kriterler getirildi. Ayrıca, sağlık kuruluşlarının tüm kayıt ve arşiv işlemlerinin elektronik sistem üzerinden yürütülmesi zorunlu hale geldi. Böylece bilgiye hızlı erişim, veri güvenliği ve denetim kolaylığı sağlanması amaçlanıyor.

Hasta Güvenliğine Yönelik Yeni Önlemler

Tüm tıbbi uygulamalar bilimsel esaslara uygunluk çerçevesinde değerlendirilecek. Bu kapsamda, tıbbi endikasyon ve uygulama denetimlerinin yapılmasına olanak sağlayan düzenlemeler yürürlüğe girdi. Aynı zamanda, 24 saat hizmet sunabilecek donanıma sahip tıp merkezlerine acil ünitesi ve cerrahi müdahale birimi kurma izni verildi.

Cerrahi işlemlerin yapılabileceği merkezlerde hangi işlemlerin uygulanabileceği de yeni standartlara bağlandı. Bu adım, komplikasyon risklerinin azaltılması ve hasta güvenliğinin artırılması açısından önem taşıyor.

Kadro Planlaması ve Açılışlar Yıllık Programa Alındı

Yeni yönetmelikle özel sağlık kuruluşlarının açılışı ve kadro talepleri yıllık planlama çerçevesinde değerlendirilecek. Böylece sağlık yatırımlarının belirli bölgelerde yoğunlaşması önlenerek ülke genelinde dengeli bir sağlık hizmeti ağı oluşturulması hedefleniyor.

Sahiplik Kriterleri Yeniden Tanımlandı

Yönetmelikte sağlık kuruluşlarının sahiplik yapısına ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı. 1219 sayılı Kanun çerçevesinde, hekimlik mesleğinden yasaklı kişilerin özel sağlık kuruluşu sahibi olmasına tamamen yasak getirildi. Ayrıca daha önce ruhsatı iptal edilen sağlık kuruluşlarının sahipleri için 5 yıl boyunca yeni kuruluş açma yasağı getirildi.

Poliklinik Birleşmeleri Teşvik Ediliyor

Yeni yönetmelikte yer alan bir diğer düzenleme ise iki veya daha fazla polikliniğin birleştirilerek tıp merkezine dönüştürülmesini teşvik eden uygulama oldu. Birleşme durumunda, poliklinik sayısı kadar ilave kadro tahsisi yapılabileceği belirtildi. Bu değişiklikle daha kapsamlı ve güçlü hizmet sunan sağlık merkezlerinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.

Muayenehane ve Fizik Tedavi Ünitelerine Yeni Standartlar

Muayenehanelerde uygulanabilecek tıbbi işlemler, çağdaş tıp kurallarına uygun biçimde yeniden tanımlandı. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri içinse bina yapısı ve fiziki koşullara yönelik ilave standartlar getirildi. Böylece tedavi ortamlarının kalitesinin artırılması hedefleniyor.