Tüketiciyi Destekleme Derneği Genel Başkan Süleyman Bakal konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

"Tüketicilerin mesafeli sözleşmelerle yaptığı alışverişler artmakta; kargo taşımacılığı hayatın olağan akışının bir parçası haline gelmektedir.

Kargo ücretleri tüketicilerin bütçesinde önemli bir oran oluşturmaktadır. Alışverişlerde tüketiciler çoğu zaman "Kargo dâhil" seçeneğini seçse de tedarikçilerin mal alırken ve gönderirken ödediği fahiş kargo ücretleri maliyet unsuru olarak maliyete yansımaktadır.

Tüketiciler kargo ücretlerine yapılan fahiş zamlardan şikâyet etmektedir. Kargo ücretlerine yapılan fahiş zamlardan gelen şikâyetlerde; kargo ücretlerinin olağan fiyat artışlarının çok üstünde olduğu iddia edilmektedir. Kargo ücretlerinde uygulanan fahiş tarifeler; rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulama şüphesini arttırmaktadır. Rekabet Kurumu resen incelemeli.

Yurt genelinde az sayıda firmanın kargo taşımacılığı yaptığı ve kargo ücretlerinin olağan dışı yüksekliği ve birbirine, yakınlığından gelen şikâyetler dikkate alındığında; Rekabet Kurumunun resen inceleme yapması zorunluluk haline gelmektedir. Rekabet Kurumu kanun koyucunun kendisine verdiği yetkiyi kullanmalı; resen harekete geçerek, kargo ücretlerinde fiyatları etkilemeye yönelik anlaşma veya pazardaki hâkim durumun kötüye kullanılıp, kullanılmadığını araştırmalı, araştırma sonucu yapılan iş ve işlemleri kamuoyuyla paylaşmalıdır.

Ekonomik ve rasyonel gerekçelere dayanmayan fiyat değişimleri gözden geçirilmeli... Kargo taşımacılığı yapan firmalar ekonomik ve rasyonel gerekçelere dayanmadığı iddia edilen fiyat tarifeleri yeniden gözden geçirmeli, Rekabet Kurumunun inceleme yapıp, cezai yaptırım uygulamasına maruz kalmamalıdır. Kargo ücretleri tüketicilerin günlük hayatının bir parçası olup, birkaç firmanın hizmet sunduğu kargo taşımacılığı iyi denetlenmeli, taifelerin tam bir rekabet ortamında oluşması sağlanmalıdır. PTT Kargo, kargo taşımacılığında dengeleyici olma özelliğini daha belirgin hale getirmelidir."