Bugün Kurban Bayramı’nın ilk günü. Kurban kesen vatandaşlar, kestikleri kurban etlerini ihtiyacı olan aileler ile paylaşarak yüzlerinin gülmelerine neden oluyor. Ancak kurban etinin nasıl dağıtılacağı da merak ediliyor. Bayramın ilk günü kurban kesim işlemlerinin tamamlanmasının ardından, etin nasıl dağıtılacağı da merak edildi. Peki kurban eti nasıl dağıtılır? Kurban eti nasıl pişirilir? Kurban eti yıkanır mı?

Kurban eti nasıl dağıtılır?

Kurban etinin yenilecek ve dağıtılacak miktarı konusunda kesin bir ölçü koymak zordur.

Kurban etinin üç eşit parçaya bölünüp bir parçasının kurban sahibi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler tarafından tüketilmesi gerekir.

İkinci parçanın eş, dost, akrabaya hediye edilmesi, üçüncü parçanın ise kurban kesemeyen yoksul kimselere dağıtılması gereklidir.

Kişinin bakmakla yükümlü bulunduğu kimselerin kalabalık olması veya ihtiyaçlarının bulunması halinde kurban etinin kimseye dağıtılmadan evde tüketilmesi de bir sakınca taşımaz.

Kurban sahibinin kurban etinden hem yemesi hem ikram etmesi hem de fakirlere dağıtması genel bir kural olup bunun ölçü ve şeklini her mükellefin kendi durumunu, çevresinin ihtiyaç ve imkânını göz önüne alarak bizzat belirlemesi ve bu konuda ibadet anlayışıyla hareket etmesi doğru olur.

Kurbanın etinin kesiminin yapıldığı bölgede dağıtılması teşvik edilse de daha fazla ihtiyaç sahiplerinin bulunması halinde başka yerleşim birimlerine de gönderilebilir.

Kurban eti nasıl saklanır?

Kurban eti nasıl saklanır?

Kurban kesim işlemlerinin tamamlanmasının ardından, hayvanın vücut sıcaklığının düşmesinin beklenmesi ve daha sonra parçalara ayırma işleminin yapılması gerekir.

Kurban etinin sıcak sıcak naylon torba ve kovaya konularak taşınması, etin kısa sürede bozulmasına neden olacağı için, etin soğumasını beklemek oldukça önemlidir.

Etler soğuduktan sonra bir tepsi veya borcama konarak buzdolabına kaldırılır.

Sıcakken torbaya konan et, sıcak haliyle buzdolabına veya buzluğa konursa ertesi gün yenilemez hale gelir.

Kurban eti yıkanır mı?

Kurban eti yıkanır mı?

Kurban etinin yıkanmaması tavsiye edilir. Etin yıkanması durumunda kirin etin diğer taraflarına da bulaşma ihtimalinin artacağı ifade ediliyor.

Etin kesildikten sonra hemen yenmemesi de önemlidir. Hem lezzet hem de sağlık açısından etin bir gün dinlendirilmesi gerekir.

ANA