AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı, 15 Temmuz FETÖ'nün hain darbe girişiminin yıldönümü ve Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Kanal 26'da konuk olduğu programda, 15 Temmuz'da ve sonrasında yaşananlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu... 

Prof.Dr. Nabi Avcı, programda sorulan "Kontrollü darbe iddiaları konusunda ne düşünüyorsunuz" sorusuna da, 15 Temmuz sonrasında bir şehidin ailesine yaptığı ziyarette duyduklarını anlatarak cevap verdi. O ziyarette şehit annesinin, daha önce kendisini ziyaret eden CHP'li bir Eskişehir Milletvekilinin neler söylediğini de paylaştı...

"Kontrollü darbe" iddiaları ile ilgili de değerlendirmede bulunan Nabi Avcı, programda, "Kontrollü darbe ben hayatımda hiç görmedim, o yüzden bilemiyorum. Bunu söyleyenlere sormak lazım. Mesela, bu darbecilerin herhangi biri, sen Akıncı Üssü'ne gideceksin, öteki Muğla'ya gidecek, öteki Marmaris'e gidecek... Böyle bir tiyatro mu oynandı yani... Böyle bir senaryo mu yazıldı. Kim yazdı? Ve bu kadar başarılı oynayanlar neden şu anda hapiste? Madem kontrollü bir oyundu, oyuncuları neden müebbet hapisle cezaevindeler... Bunun tutulur bir tarafı yok. Şunu tartışabilirsiniz. Darbeden önce devlet şunları yapmalıydı, yapmamalıydı, şöyle davranmalıydı gibi... Bunu anlarım. Eski bir Milli Eğitim Bakanı olarak bana, 'Kardeşim sen dershaneleri kapattım diyorsun ama, niye dershanelerdeki tüm öğretmenleri atmadın' diyebilirler... Onun sebebini de söyledim ama... Bunu sorabilirsin. Bu anlaşılır. Ama o gece yaşananları bir senaryonun uygulaması olarak, hayatına kast edilen Cumhurbaşkanı tarafından böyle bir oyunun, tiyatronun gündeme getirildiğini söylemenin en küçük bir tarafı var mı, bilemiyorum... Bunu söyleyenlerin hakikaten neyi kast ettiğini anlamıyorum" diye konuştu. 

"CHP Eskişehir Milletvekili şehit annesine söylemiş... Bunları söyleyen zihniyetten o laf da çıkar"

Nabi Avcı, "Bu 'kontrollü darbe' lafını söyleyen zihniyetle baş etmek çok zor. Ben kendi yaşadığım örneği söyleyeyim de, oradan çıkarın... Hem de Eskişehir üzerinden bir örnek vereceğim. Ankara'da Etimesgut'ta bir şehit evini ziyarete gitmiştik. Bizden önce de, CHP'li bizim milletvekilleri gitmiş oraya. Evde anne var, oğlu şehit olmuş, gelini, iki kız çocuğu, bir de şehidin dayısı... Konuşurken, 'Sizden önce filanca milletvekili geldi. Ve bize dedi ki" dedi... Bakın kulağımla duyduğumu anlatıyorum size... O şehit annesinin anlattığı... 'O gece Meclis'in bombalanması filan hikaye, dikkat ederseniz Meclis'te bomba muhalefet kanadına atıldı' demiş... CHP'li bir Eskişehir Milletvekili, bir şehit annesine, "O gece Meclis'e atılan bomba muhalefet kanadına atıldı' demiş... Şehit annesi söylüyor bunu bana. Dayısı da dedi ki, "Hocam, ben emekliyim şu kadar maaş alıyorum. Ama siz Suriyelilere 1500 lira maaş bağlamışsınız" dedi. 'Kim söyledi' deyince... Onu da aynı milletvekili söylemiş. Bunları söyleyen zihniyetten 'kontrollü darbe' lafı da çıkar" diye konuştu. 

Nabi Avcı: Sinemacılar filmlerle o hikayeleri anlatmalı... 

Nabi Avcı, programdaki, "Siz iletişim profesörüsünüz. O geceyle ilgili bir tez yazılsa sizce nasıl bir tez yazılabilir, nereden başlanır?" sorusuna şu yanıtı verdi: "O geceyle ilgili tez değil de bir film yapılabilir. Muhtelif açılardan yapılabilir. İleride bu konuda çalışacak sinemacılara tüyomuz olsun. Bir şehidin gözüyle film anlatılabilir. Benim mesela yine Ankara'da Mamak'ta gittiğim bir şehit evinde dinlediğim bir hikaye var. Şehidimizin hanımından dinlediğim... Şehidimiz 60 küsür yaşında... Eşi anlattı... Kadın namaza durmuş. Abdest alırken kocası, 'Ayaklanma çıkmış, ben gidiyorum, hakkını helal et' demiş. Namazını kılmadan ceketini almış çıkmış adam. Ve sonra tankın üzerinde şehit olmuş adamcağız... Eşi diyor ki, 'O tankın üzerine çıkacak adam değildi, kiloluydu, normalde çıkamazdı, nasıl çıkıp mücadele etti' diyor... Ve onlar yıllardır Almanya'da yaşıyorlarmış, izinle Türkiye'ye gelmişler, Mamak'ta kızları, çocukları var, onların yanına gelmişler. Bir hafta sonra da Almanya'ya döneceklermiş. Rahmetli, 'Hakkını helal et' diyerek gitmiş... Kadın da, 'Biliyordu. Şehit olmaya gitti' diyor.. Benim ziyaret ettiğim şehit evlerinde gördüğüm bir şey var. Hangi şehitle ilgili hikayeyi dinlesem, sanki her biri şehadete gittiğini biliyormuş. Giderken söyleyenler, evi arayıp dönmeyebilirim diyenler... Tüm şehitlerde bu var, sanki şehitliğe hazır gitmişler. Onların açısından anlatılabilir" dedi. 

"Gazetecilerin direnişi de film olabilir"
Nabi Avcı, "Bizzat darbecilerin gözünden de anlatılabilir. Nasıl bu işe soyuduruldular, nasıl ikna edildiler, neye hizmet edeceklerini düşündüler, olay kırıldığında neler hissettiler...  Aynı şekilde, kurumunu savunanlar... Mesela CNN Türk çok kahramanca yaklaştı. Hande Fırat'a da bir kez daha selam edelim. Mesela ABD'de yapsaydı o gazetecilik olayını, yani Cumhurbaşkanına telefonla bağlanıp mesajını canlı yayınlaması gerçekten bir gazetecilik başarısıdır. Aynı şekilde, NTV'de Nermin Yurteri... Bunları söyleyelim, kahramanları bilelim. Nermin hanım ve arkadaşları yayına devam ediyorlar, ben de biraz bilgilendirme yaptım. Dedi ki, "Ama hocam çok tehdit alıyoruz. F-16'larla vururuz diyorlar". Ben de her defasında, 'Elinizden geleni arkanıza koymayın, bu yayın sabaha kadar sürecek' dedim. Ve sürdü gerçekten. Arkadaşların hakkını da teslim etmek lazım. Türk medyası, siyasi görüşler bir tarafa, o gece Türk medyası bir bütün halinde dik durdu, meşru hükümetin yanında durdu. Onların gözüyle anlatmak isterdim mesela bir sinemacı olsam... CNN Türk direnişi, NTV direnişi... Neler yaşadılar... TRT baskını, o gece arkadaşlarımızın mücadelesi... O bildiriyi okumak zorunda bırakılan hanımın gözüyle... Taksim... Marmaris... Marmaris başlı başına... O gece Cumhurbaşkanı ve yanındaki ekibinin yaşadıkları anlatılabilir" diye konuştu. 

"Sanki o film o geceyi anlatıyordu"
Nabi Avcı, "Ben size başka bir şey söyleyeyim. Sanki o gece yaşananların filmini Erol Olçak çekti, biliyor musunuz. Rahmetli, Allah rahmet eylesin. AK Parti'nin bir seçim filminde hatırlarsanız, bir bayrağı indirmeye kalkıyorlar. Sonra dağlardan, tepelerden insanlar gelip bayrağı sahipleniyorlar. Bu 15 Temmuz'dan önce çekilmiş bir filmdi" dedi. 

NABİ AVCI'DAN 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ İLE İLGİLİ ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR... OKUMAK İÇİN ALTTAKİ GÖRSELE TIKLAYIN... 

Nabi Avcı:  15 Temmuz'dan önce gerekli güç yoktu