Ticaret Bakanlığı, tüketicileri yanıltıcı reklamlarla kandıran markalara yönelik denetimlerini sürdürüyor. Son olarak, ünlü temizlik firması Procter & Gamble’a ait Ariel markası, Reklam Kurulu’nun incelemesine takıldı. Tüketicilerden gelen şikayetler üzerine başlatılan inceleme sonucunda, televizyon kanallarında yayınlanan “Ariel Hızlı Çözünme Dağ Esintisi” isimli toz deterjan reklamının gerçeği yansıtmadığı belirlendi.

İddialar Testlerle Çürütüldü

Reklamda, Ariel’in diğer deterjanlardan daha az miktarla daha iyi temizlik sağladığı iddia edilmişti. Hane halkı tercihlerine göre rakip markaların iki ölçek, Ariel’in ise bir ölçek deterjanla aynı temizliği yaptığı vurgulanıyordu. Ancak yapılan testler bu iddiaları çürüttü.

Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, markanın sunduğu IPSOS raporunun bilimsel geçerliliğinin olmadığını ve yapılan karşılaştırmalı testlerin standart koşullara uygun olmadığını tespit etti. Kurul raporunda, Ariel’in “daha az deterjanla daha etkili temizlik” ve “bütçe tasarrufu sağlama” iddialarını kanıtlayamadığına dikkat çekildi.

Konya'da Deprem Meydana Geldi!
Konya'da Deprem Meydana Geldi!
İçeriği Görüntüle

Tek Yıkama Yerine 8 Yıkama Gerekti

Reklamda vurgulanan “tek yıkamada leke çıkarma” iddiası da laboratuvar ortamında test edildi. Çeşitli lekelerle kirletilen çarşaflar, bir ölçek deterjanla yıkandı. Ancak lekelerin tamamen çıkmadığı ve çamaşırların temizlenmesi için tam 8 yıkama gerektiği ortaya çıktı.

Bu bulgular üzerine Ariel’in yanıltıcı reklam yaptığı tespit edilerek, Ticaret Bakanlığı tarafından 2,2 milyon lira idari para cezası kesildi. Ayrıca, Reklam Kurulu markaya ait reklamların durdurulması yönünde karar aldı.

Tüketicileri Kandıran Reklamlara Geçit Yok

Son dönemde yanıltıcı reklamlarla mücadeleyi hızlandıran Ticaret Bakanlığı, özellikle haksız rekabet yaratan ve tüketiciyi yanlış yönlendiren firmalara yönelik yaptırımları artırıyor. Reklam Kurulu’nun aldığı kararlar doğrultusunda, tüketiciyi yanlış yönlendiren her türlü pazarlama faaliyetinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bakanlık yetkilileri, tüketicilerin yanıltıcı reklamlara karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirterek, şüpheli gördükleri reklamları Tüketici Hakem Heyetleri ve Ticaret Bakanlığı’na bildirmeleri çağrısında bulundu.

Ariel’den Açıklama Bekleniyor

Procter & Gamble ve Ariel markasının, Reklam Kurulu’nun kararına karşı nasıl bir yanıt vereceği merak konusu. Firmanın cezaya itiraz edip etmeyeceği henüz bilinmezken, tüketiciler markadan resmi bir açıklama bekliyor.

Ticaret Bakanlığı’nın, benzer yanıltıcı reklamları engellemek için incelemelerini sürdüreceği ve gerektiğinde yeni yaptırımlar uygulayacağı belirtiliyor.