Avukat Coşkun Molla, 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira uyuşmazlığından kaynaklı davalardan önce tarafların arabulucuya başvurmasının zorunlu olacağını, düzenlemenin kiracıların lehine işleyeceğini söyledi. Molla, "Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk aslında ihtiyaçların karşılanması, giderilmesi amaçlanmıştır ama ne yazık ki, benim kanaatime göre bu uyuşmazlıklarda süreci hızlandırmaktan çok uzatmaya yönelik ve kiracıların daha lehine olan birtakım düzenlemeleri de kötü niyetle, hakkaniyete uygun olamayacak şekilde kullanmalarına yol açacağını düşünüyorum" dedi.
Edirneli Avukat Coşkun Molla, bugün yaptığı açıklamada, 1 Eylül 2023 tarihiyle birlikte kira uyuşmazlığında arabuluculuk döneminin başlayacağını ifade etti. Molla, arabuluculuk hizmetiyle kiracıların zaman kazanacağını ve lehine bir işleyiş olacağını kaydetti.
"ARABULUCULUK KALICI BİR ÇÖZÜM GETİRMEYECEK"
Coşkun Molla, şunları söyledi:
"1 Eylül’de yürürlüğe girecek düzenlemeye göre kira uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk getirilmesi aslında kanaatimce kalıcı bir çözüm üretmeyecek, beklentileri karşılamayacak. Yasal süreci sadece uzatmaktan ibaret bir girişim olarak kalacağını düşünüyorum. Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk aslında ihtiyaçların karşılanması, giderilmesi amaçlanmıştır ama ne yazık ki, benim kanaatime göre bu uyuşmazlıklarda süreci hızlandırmaktan çok uzatmaya yönelik ve kiracıların daha lehine olan bir takım düzenlemeleri de kötü niyetle, hakkaniyete uygun olamayacak şekilde kullanmalarına yol açacağını düşünüyorum. Bu tamamen kişisel görüşüm benim.
"SİLAHLARIN EŞİTLİĞİ İLKESİ ZEDELENMEKTEDİR"
Bugüne kadar var olan uygulamalarda yapılan arabuluculuklarda çok az sayıda çözümler elde edildiği görülmektedir çünkü arabuluculuğa başvuran kişilerin sadece ve sadece yasada öngörülen bu şartı yerine getirmek amacıyla başvurdukları ve arabulucuya gittiklerinde de uzlaşmak gibi bir durumda olmadıkları anlaşılmaktadır. Buradaki bizim gördüğümüz ‘silahların eşitliği’ ilkesi zedelenmektedir, büyük ölçüde ve genellikle zayıf olan taraf zaten dava edecek olan kişi olması nedeniyle bu şartı yerine getiriyor ama davacıların da genellikle daha güçlü taraf oldukları ve yasa tarafından korundukları da düşünüldüğü zaman bunu iyi niyetle değerlendirmiyorlar. Kötü niyetle hareket ettiklerini görüyoruz. Bu tür düzenlemelerden beklentileri yerine getirmediği görüyoruz.
"KARARIN DA ETKİLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Aslında bu kira konusunda sorunların Türkiye’de yaşanan ekonomik krizle birlikte hükümetin 11 Haziran 2022 tarihinde buna bir çözüm getireceği düşüncesiyle kira artışlarında yüzde 25’ten fazla artış yapmamasına ilişkin almış olduğu kararın da etkili olduğunu düşünüyorum. Bu karar bu yıl da bir sene uzatılmış oldu. Kanaatimce doğru olmadığını, kanunun öngördüğü ve kanunun düzenlemesi içerisinde olan bu tür artışların yine kanunun metnine uygun şekilde yapılmasında ve kiracının, kiralayanın da haklarını bu yasal düzenlemeler çerçevesinde kullanması gerektiğini düşünüyorum."