Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Yılmaz: "Genç Yaşta Hamile Kalmanın Meme Kanserini Azaltıcı Etkisi Var"
Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nden Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Yılmaz, vücudun östrojene maruz kalma süresini azaltması nedeniyle genç yaşlarda hamile kalmanın ve emzirmenin meme kanserinden koruyucu faktörler arasında yer aldığına dikkat çekti.

Yılmaz, geç yaşta hamileliğin meme kanserini artıran faktörlerden biri olduğunu belirtti. Meme kanseri hakkında bilgi veren Yılmaz, meme dokusunda kötü huylu hücrelerin oluşmasıyla gelişen meme kanserinin dünyada en sık görülen kanser türü olduğunu ve kadınlarda kanserden ölümlerin de önde gelen nedeni olduğunu söyledi.

Yılmaz, meme kanserinden koruyan ve riski arttıran faktörlere de değindi. Genler, yaşam tarzı ve çevresel faktörlere bağlı olarak kanser riskinin kişiden kişiye değiştiğini belirterek, kanser riskini azaltmak için önlemler alınabileceğini ifade etti. "En büyük risk faktörü kadın olmak" diyen Yılmaz, meme kanserinin nadir de olsa erkeklerde de görülebileceğini vurguladı.

Sifona ekleyin, suyu pırıl pırıl akıtıyor... Sifona ekleyin, suyu pırıl pırıl akıtıyor...

Ayrıca ileri yaş ile birinci derece akrabalarında (annesi, kız kardeşi veya kızı) meme kanseri öyküsü olan kadınlarda meme kanseri riskinin daha yüksek olduğunu dile getirdi. Yoğun meme dokusunun risk arttıran bir faktör olduğuna değinen Yılmaz, "Meme yoğunluğunun artması genellikle kalıtsal bir özellik olmakla birlikte, çocuk sahibi olmayan, ilk hamileliği geç yaşta olan, menopoz sonrası hormon alan veya alkol kullanan kadınlarda da ortaya çıkabilir" şeklinde konuştu.

Ayrıca, östrojene maruz kalmanın riski artırabileceğini belirten Yılmaz, "Genç yaşta hamile kalmak ya da emzirmek" faktörlerinin, kadının östrojene maruziyetini azaltarak kanserden koruduğunu ifade etti.

Dr. Yılmaz, "Erken yaşta hamilelik yaşayan kadınların meme kanseri riski, çocuk sahibi olup emzirmeyen kadınlara göre daha düşük" dedi.

Ayrıca meme kanseri riskini azaltan cerrahi işlemler hakkında da bilgi veren Yılmaz, bu tedavilerin östrojen seviyesindeki ani düşüş nedeniyle bazı yan etkilere yol açabileceğini ve bu konuda profesyonel danışmanlık hizmeti alınması gerektiğini belirtti. Son olarak, fiziksel egzersiz yapan kadınların meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu vurguladı.