2022 yılı Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) açısından skandallarla dolu bir yıl olarak sürüyor. Aynı yıl içerisinde 3 kez su tarifelerine zam yapılması Eskişehirli vatandaşlar tarafından oldukça sert tepki ile karşılandı. Yapılan anket çalışmalarında Eskişehir halkının yüzde 91’inin şebeke suyuna zam istememesine rağmen zamların gelmesi ve bir de üstüne yılbaşında bir zam daha gelecek olması tepkileri de beraberinde getirdi. 

22 Kasım Salı günü su tarifelerine bu yıl üçüncü kez zam yapılacağının haberleştirilmesi üzerine su yükleme noktalarında kuyruklar oluşmaya başladı. 25 Kasım Cuma günü yüzde 70’lik su zammı resmiyete kavuştu. Eskişehirli vatandaşlara sadece 2 gün süre tanındı ve 28 Kasım tarihinden itibaren su zammı geçerli oldu. 

Eskişehirli vatandaşlardan yükselen ‘zam gelmesin’ ve ‘en azından yılbaşından itibaren zam geçerli olsun’ seslerine kulak tıkandı.22 Kasım ve 27 Kasım tarihleri arasında Eskişehirli vatandaşlar müthiş bir ilgi ile su yükleme noktalarına gittiler ve neredeyse cebindeki paraları su kartlarına yüklediler. Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi hasılat konusunda rekorlar kırdı ve milyonlarca lira miktarında paralar topladı. Bu paranın sadece banka faizine yatırılması bile ESKİ için ciddi bir gelir anlamı taşıyor. Sokakta vatandaşlar arasında ‘Yılmaz Hoca seçim zamanında kullanacağı parayı bu şekilde topladı’ şeklinde yorumları dahi yapıldı.

Tam su zammı meselesi artık konuşulmayacak, tepkiler azalıyor derken bu sefer de Türkiye’nin gündemini sarsan ‘Manuel Sumatik’ olayı çıktı. Çamlıca’da bir vatandaşın su yükleme cihazının içerisinde yetkili bir kişinin bulunduğunu görmesi ve kendi deyimi ile ‘mizah amaçlı çektim’ dediği videoyu sosyal medya hesaplarında paylaşması ülke gündemini sarstı. Milyonlarca takipçisi bulunan sosyal medya kullanıcıları ve haber platformları bu videoyu paylaştı. ESKİ bu trajikomik olay ile Eskişehir kentinin ve Yılmaz Büyükerşen isminin olumsuz olarak anılmasına neden oldu.

23 yıldır Eskişehir’i yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in yaşanan tüm gelişmelerden rahatsız olduğu ve Eskişehir Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürü Oğuzhan Özen’i görevden alabileceği konuşuluyor. Yılmaz Büyükerşen’in konu hakkında kesin bir karar vermediği ve önümüzdeki günlerde bir karar verip uygulamaya koyacağı gelen bilgiler arasında.