Son aylarda üst üste gelen zamlar, enflasyonun oranları, dövizin artması ile birlikte baş gösteren hayat pahalılığı vatandaşı zora soktu. Pazarda, markette ürünlerin her geçen gün zamlanması nedeniyle etiketler de günden güne değişir hale geldi. Artan enflasyon süt ve süt ürünlerinin de fiyatını etkiledi.

Son zamanlarda süte gelen zam sonrası peynir fiyatları uçuşa geçti. Peynir fiyatı ortalama 115-165 TL arasında iken dana kıyma dana kuşbaşı fiyatları ise 110-150 liradan satılıyor.

Market ve pazarda her gün fiyat değişirken, üretimin bittiğini dile getiren Eskişehir Süt Üreticileri Birlik Başkanı Yüksel Gedik, İstikbal Gazetesi'nden Büşra Küçük'e konuştu.

Yüksel Gedik, “Girdiler çok pahalı. Keşke hiç zamlanmasa ama malum görüyorsunuz. Yoğurt, peynir üreticilerine süt ulaşana kadar girdiler artıyor. Milletin sırtından geçine geçine bizi bu hallere getirdiler.” dedi.

Hayvanlar kesime gittiğini anlatan Gedik, “Her geçen gün bu sayı artıyor. Hayvancı kurtaramıyor ineklerini kesiyor. 2 milyon inek kesildi, damızlık kalmadı artık. Hayvan kalmadı bunu bilin, iki sene sonra içecek süt, yiyecek peynir olmayacak. 300-350 olacak daha peynir. Sütü biz 9 liradan satıyoruz peynir, yoğurt marketlerde ateş pahası. Burada bir dengesizlik var bunların denetlenmesi gerekiyor. Eski fiyatları göremeyeceğiz artık.” şeklinde konuştu.

2019 yılında hayvanlarını satarak üreticiliği bırakarak, tarımcılıkla uğraşmaya başlayan Zekai Tunç, “Hayvancılığın artık bir cazipliği kalmadı çünkü yem, elektrik, mazot pahalı. Üretmek çok pahalı artık bu yüzden insanlar hızla hayvancılıktan kaçıyor. Üretici kalmayınca da et, süt yükseliyor. Yurtdışında da gıda krizi var, eskiden yurtdışından getiriyorlardı, dövizde uygundu iç piyasada çok fazla etki yapmıyordu. Ama şimdi dövizdeki en ufak bir dalgalanma iç piyasayı etkiliyor.” diye belirtti.

Hayvancıları kaybettiklerini söyleyen Tunç, “İnsanların köyde kalıp hayvancılık yapabilmesi için sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından karşılanması lazım. Adam köyde evini satmış, hayvanını satmış dönse ne yapacak? köyde kalanlara bu imkânı sağlasalar ürünler daha uygun olur. Hayvancılık bitiyor, hayvancıyı kaybettiler. Hayvana bakmak zordur, sabah erken kalkacaksın, yemi, samanı, silajı, hastalığı, veterineri bunların hepsiyle uğraşmak zordur bu yüzden hayvanını satıp köyden gidiyor. Piyasanın kontrol altına alınması lazım.” ifadelerini kullandı.