Aşure, Türkiye ve diğer bazı Orta Doğu ülkelerine özgü geleneksel bir tatlı çeşididir. Aşure, Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen "Aşure Günü" olarak bilinen özel bir günde yapılır. Bu gün, İslam takvimine göre önemli bir gündür ve özellikle Alevi ve Sünni Müslümanlar arasında farklı anlamlara sahiptir.
Aşure, genellikle bu özel günün anlamına uygun bir şekilde, ailelerin ve toplulukların bir araya gelerek birçok kişiye ikram edebileceği büyük miktarda yapılan bir tatlıdır. Bu, dayanışma ve paylaşma ruhunu yansıtan geleneksel bir uygulamadır. Ancak belirtmek gerekir ki, farklı bölgelerde ve kültürlerde aşure gününe dair bazı farklılıklar ve yöresel uygulamalar da olabilir.
Eskişehir’de yıllardır kuruyemiş satan Recai Polat, vatandaşların aşure yapımı için malzeme hazırlığına başladığını ifade ederek, “Muharrem ayının gelmesiyle aşure yapacaklar alışveriş yapmaya başladı. Vatandaşlar bütçesine göre aşure malzemelerini satın alıyor. Aşurenin içinde tane şeklinde buğday, erik, kayısı, ceviz, siyah kuru üzüm, karanfil, fındık ve nohut olur. Tercihe göre fasulye ve dut kurusu da koyulabiliyor. Vatandaşlar istediği malzemeleri alarak aşure hazırlığını yapıyor. Aşurede olmazsa olmaz malzemeler kayısı, üzüm ve incirdir. Malzemelerin fiyatları bu yıl biraz yüksek. Bir kilo alamayan yarım kiloyu tercih ediyor. Vatandaşlar alabildiği kadar malzeme alıyor. Ama yine de alışveriş yapanlar oluyor” şeklinde konuştu.