TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Başkanı Levent Özbunar şu açıklamaları yaptı;

"Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve toplamda 10 ili etkileyen deprem sonrasında tarlalar,hayvan barınakları,Traktör-alet-ekipman ve araç gereçler,Ekim-dikim makinaları gibi üretimde kullanılan tarımsal amaçlı makinalarda hasar gördü. Sebze-meyve fiyatları yükselişe geçerken, çiftçiler hasardan dolayı tarlalara giremiyor.

Bölge zeytinin ve zeytin yağının,Narenciye’nin yoğun olarak üretildiği bir bölge.Alınan bilgilere göre bu ürünlerde ciddi anlamda bir azalma olacak. Ürünlerin pazara ulaştırılması ve ülkenin ihtiyaç duyulan bölgelerine nakliyeyle ilgili bir takım sıkıntılar var. Depolarda olan ürünlerin değerlendirilmesi ve depolardaki zahiyatların tespit edilmesi gerekiyor.

Bununla birlikte hayvancılıkta da ciddi sorunlar yaşanıyor.

Çadır Ahırların bir an önce yapılması gerekiyor…

Şu an o bölgede hayvancılıkla ilgili ciddi sıkıntılar var. Depremden, köyler şehirler gibi zarar gördü. Oradaki insanlar ciddi anlamda hayvancılık yapıyorlardı. Hayvanların bir kısmı telef oldu. O bölge bitkisel üretimimizin yaklaşık yüzde 20’sini, hayvan üretimizin ise yüzde 15’ini oluşturuyordu. Ahırların yıkılması ve içinde olan hayvanların telef olması, mevcut hayvanların da yem ihtiyacının karşılanamaması sorunları ciddi anlamda ortaya çıkartıyor. Ahırların bir an önce yapılması gerekiyor.Acilen çadırlardan hayvan barınakların oluşturulması  gerekmektedir.

Bölgeye şehrimizden birçok kurum Yem desteği gerçekleştirdi… Herkese çok teşekkür ediyoruz. Bizde TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi,Tepebaşı Kırsal Kalkınma Kurulu ve Tepebaşı Belediyesi paydaşlığında topladığımız besi yemlerini bölgeye göndereceğiz.

   En önemlisi köylünün üreten kesiminin oradan uzaklaşıp tarım dışına çıkmasının engellenmesi için gerekli olan bina, ahır ve ekipman desteklerinin verilmesi gerekiyor. Ayrıca insanların depremde aileleri, traktörleri, alet ekipmanları yok oldu. Şu anda kışlık ekinlerin ürünlerinde tam ilaçlama ve gübreleme zamanı. Bu zamanı kaçırmadan bunların yapılması gerekiyor. Bir kısım çiftçi hayatını kaybetti, bir kısmı alet ekipmanını kaybetti. Bunları yapabilmek için de orada ki bu alet ekipman desteği, gübre ilaç desteği ile bir an önce ekipler kurulup ekilmiş olan bu bitkilerin gübrelenmesi lazım.

**Yakında aynı şekilde yazlık ürünlerinin ekimleri başlayacak, Bununla ilgili yazlık ürünlerinin ekilebilmesi için de gerekli olan materyallerin gübre, tohum, ilaç vs. temin edilerek ve alet ekipmanlarıyla beraber çiftçinin ekebileceği ortamları oluşturmamız gerekiyor. Yoksa ciddi anlamda diğer üretim alanlarında da ayçiçeği, mısır, narenciye, zeytin ve zeytin yağı gibi ürünlerde de ciddi sıkıntılar yaşayacağız gibi görünüyor.

 ***Şimdi çiftçileri bir an önce hayata geçirip yeniden üretimin içerisine sokamazsak orada yetişen bu ürünleri ciddi anlamda kaybederiz. O zaman da bunu başka türlü telafi etmemiz zor olur. Kuraklığın hala devam ettiği bir ortamda, buradan da verim kayıplarının olacağını düşünürsek ciddi anlamda bir planlama ve programlama yapılarak o yöredeki üretimi desteklememiz, oradaki çiftçiyi kalkındırmamız gerekiyor."