Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi iş birliğiyle Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin en önemli verilerinden, yapı stokunun tespiti ve afet risklerine karşı değerlendirilmesi çalışması için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile hizmet protokolü imzalandı. Protokol kapsamında öncelikli olarak kent merkezindeki yapı stokunun yüzde 25’ini oluşturan yaklaşık 22 bin yapı, İnşaat Mühendisleri Odasınca belirlenen 'hızlı değerlendirme yöntemi' ile incelenecek.

"İNCELEMEMİZ GEREKEN 5 İLE 7 BİN ARASI BİR BİNAMIZ KALDI"

Şubat ayında imzalanan protokol hakkında bilgi veren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Orkun Kılıç şunları söyledi:

"24 Nisan’da saha çalışmalarına başladık. 24 Nisan’dan önce bizim mühendis arkadaşları seçme sürecimiz ve eğitim süreçlerini tamamlamıştık. 24 Nisan’da da saha çalışmalarıyla başlayan süreç bugün itibariyle 15 bin binanın sahada gözlemsel incelemesinin yapıldığı noktaya geldi. Bunların arasından 5 bin bina ise büro çalışmaları tamamlanıp üst denetimdeki arkadaşlar tarafından onaylanarak belediyelerimize teslim edildi. Bunların arasında kalan 10 bin binanın ise büro çalışmaları devam ediyor. Ayrıca sahada da incelememiz gereken 5 ile 7 bin arası bir binamız kaldı.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİ ALABİLİYORSUNUZ"

Bu bizim Eskişehir’de bir yapı stoku envanterine ihtiyacımız vardı. Uzun yıllardır bu dile getiriliyordu. Büyükşehir Belediyemizin başlattığı daha sonra iki merkez ilçemizle beraber bizim imzaladığımız protokolle birlikte de hayata geçmiş oldu çalışma. Burada hedeflenen Eskişehir’in bir yapı stoku 6306 sayılı kanun ekindeki yönteme göre çıkartılacak. Burada bina bazında tabi bu bina risklidir veya sağlamdır gibi bir şey söylemek mümkün değil bu çalışmanın doğası gereği fakat bu 20 bin binanın incelendiği alanda bu 20 bin bina kendisi içerisinde hangi binalar diğerlerine göre daha kötüdürü ortaya koyabilen bir çalışma. Bunun çok önemli bir faydası da aslında Eskişehir’in bir kaba fotoğrafını çekmiş oluyorsunuz. Hangi binaların daha riskli olduğunu, hangilerinin diğerlerine göre daha az riskli olduğunu görebiliyorsunuz ve bu çalışmaları altlık olarak kullanıp kentsel dönüşüm strateji belgesi alabiliyorsunuz. Ve bunun arkasından da kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayabiliyor belediyeler. Şu an belediyelerimizin isteği de bu yönde. Biz bu çalışmaları tamamladıktan sonra onlar da kentsel dönüşüm çalışmalarını hızla tamamlayıp Eskişehir’imizde depreme dayanıklı yapıları vatandaşın lehine planlarla vatandaşları mağdur etmeden gerçekleşecek planlarla yerine getirebilmek. Şu an bu protokolün tüm paydaşlarının tek arzusu bu.

"1999 ÖNCESİ BİNALAR RİSKLİ"

Bugüne kadar bitirdiğimiz mahalleler Hacı Ali Bey, İhsaniye, Cumhuriye, Işıklar, Mamure, Sazova, Mustafa Kemal Paşa, Hayriye, Hacı Seyit, Deliklitaş, İstiklal, Ertuğrulgazi, Yeni Mahalle, Arifiye, Şeker, Hoşnudiye, Kırmızıtoprak, Kurtuluş, Ömerağa, Uluönder mahallelerinde saha çalışmalarını tamamladık. Burada büro çalışmaları devam ederken; gerekli gördüğümüz binalara saha ekiplerimiz ara gidecekler. Önümüzde bekleyen mahalleler ise Zafer, Huzur, Yeni Doğan, Erenköy ve Çankaya mahalleleri ise saha çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlayacağımız mahalleler. Bu çalışma bittikçe daha da ortaya çıkacaktır. Bina bazında bir şey söylemek mümkün değil fakat genel olarak şunu çok rahat söyleyebiliriz ki; Eskişehir’de şehir merkezi alüvyon zemin üzerinde. Özellikle alüvyon zemin üzerindeki eski 1999 öncesi yapılmış yüksek katlı binaları riskli olduğunu söyleyebiliriz."