Türkiye Barolar Birliğinden giden gönüllü avukatların deprem bölgesinde delil kaybını önlemek için çalıştıklarını dile getiren Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve Odunpazarı Kent Konseyi Yönetim kurulu Üyesi Av. Duygu Akyol, aynı zamanda Eskişehir’e gelen depremzedelere ücretsiz hukuki destek vereceklerini belirtti.

Acı tablonun ardından çok büyük bir hukuki süreç başlayacağını ifade eden Duygu Akyol, felaketten sonra Türkiye Barolar Birliğinin derhal harekete geçtiğini söyledi.

Akyol, “Öncelikle sağlanması gereken husus şuydu; bölge aslında suç mahalli olduğu için delil toplama çok önemli. Tüm Türkiye Barolarından gönüllü olmak isteyen meslektaşlarımız, barolar birliğine kaydını yaptırdı ve bölgeye bilirkişi heyetleri ile birlikte gidip delil toplamak üzere harekete geçtiler. Sadece bu süreçle kalmayacak. Birkaç müteahhitle sınırlı kalmaması gerekiyor, çok derin bir boyutu var. İmar izinlerinden çok daha farklı teknik izinlere kadar sorumluların tespit edilmesi gerekiyor. Bölgedeki çoğu adliyenin de kullanılamaz olması, çoğu görevli hâkim ve savcının da depremzede olması nedeniyle süreçler biraz merkezden görevlendirilen hâkim ve savcılarla yürütülüyor” dedi.

Gönüllü avukatlar olarak sahada delil kaybını önlemek için çalıştıklarını anlatan Akyol, “Bunun dışında depremzedelerin, ailelerin de bazı hukuki desteğe ihtiyaçları olacak, bazı başvuruları tamamlamaları gerekiyor. Yakınlarını kaybedenler için sorumlulukları tespit edilen kişilerden maddi manevi tazminatlar boyutu olacak. Yine mirasçılık durumları söz konusu olacak. Dolayısıyla çok yönlü bir hukuki desteğe ihtiyaçları oluyor.” şeklinde konuştu.

Akyol, “Eskişehir bünyesinde Kent Konseyiyle iş birliği içinde olarak Eskişehir'e gelen depremzedelerin hukuki ihtiyaçlarını ücretsiz olarak destek vermek için koordinasyon oluşturduk. Eskişehir'e gelen meslektaşlarımız da var, onlarla da iş birliği halindeyiz. Dolayısıyla gelen vatandaşlarımız gerek Kent Konseyine gerek Eskişehir Barosuna başvurarak hukuki desteklerini sağlamaları gerekiyor. Biz de seve seve destek vereceğiz.” ifadelerini kullandı.