Esnafların ortak bir derdi var. Dükkan kiraları. Esnafların tamamına yakını dükkan sahibine çalışıyoruz diyerek dert yakınıyor. Esnafın stopaj çilesi de bitmek bilmiyor.

Konutlardaki kira artış sınırlaması yüzde 25 olarak açıklanmış ve uygulamaya konulmuştu. Bu uygulama uzatıldı ve sürüyor. Ancak bu sınırlama işyerleri için geçerli değil. Serbest piyasa kuralları nedeniyle dükkan sahipleri de kantarın topuzunu kaçırabiliyorlar. 

Enflasyon verileri açıklandı ve dükkan sahipleri yüzde 63,72’den fazla zam yapamayacaklar. 10 bin lira kira ödeyen bir esnafın kapısına dükkan sahibi 16 bin 720 bin lira kira istiyorum diye dayanabilecek. 25 bin lira kira ödeyen bir esnaf ise 40 bin lira rakamını duyabilecek. Esnaflar yüzde 63,72’yi çok yüksek olarak değerlendiriyor ve bir sınırlama istiyorlar.

Esnaf bu uygulamadan memnun değil ve sınırlama istiyor. Mal sahipleri dükkan kiralarını artırdıkça olan vatandaşın aldığı hizmetin zamlanmasına neden oluyor. Halkın uygun fiyatlı alışveriş yapabilmesi için dükkan kiralarının da dizginlenmesi gerekiyor.