Devlet kira artışına en fazla yüzde 25 zam yapılabilir düzenlemesi getirmişti. Bu düzenleme 30 Haziran’ın bitmesiyle sona erecek. Ancak düzenlemeye rağmen ev sahipleri yüzde 25 tava fiyat uygulanabilir kuralına çok fazla uymamışlardı. Sorunun çözülmediği gören hükümet yetkilileri bir kez daha devreye giriyor. Bu kez caydırıcı yaptırımlarla.

konut-4

Ev sahipleri kantarın topuzunu kaçırmasın diye bu kez 3 yıl hapis cezası kuralı geliyor. Fahiş kira artışının istendiği belgelenir ve konu yargıya taşınırsa konut sahipleri 3 yıl hapis cezası ile yargılanabilecekler. 2 yıla kadar olan cezalarda tutuksuz yargılama yapılırken, 3 yıl ve üzeri cezası olan hapis istemlerinde şüpheliler tutuklu olarak yargılanıyorlar.

Eskişehir'de 1500-2000 lira olan konut fiyatları son 1 yılda 6-7 bin liraları bulmuştu. Yüzde 25'in üzerinde kira zammını kabul ettiremeyen konut sahipleri evlerin tahliyesi için her yolu deniyorlardı. Kiracılar fahiş zam talebini belgeleyebilirse işin rengi değişecek.

Çaresiz kalan kiracılar çok yüksek bedelleri ödeyemeyeceklerini söyleyerek evlerini boşaltıyorlar. Geçtiğimiz Pazar günü aynı sokak içerisinde yan yana binalarda 3 farklı ev bu sebeplerden tahliye edilmişti.

3ev